Икономист от Бундесбанк препоръчва да не се разкрива всичко от стрес тестовете на банките

Органите за надзор на банковата система би трябвало да задържат част от информацията, когато публикуват резултати от стрес тестове на сектора, за да предотвратят паническо теглене на средства от вложителите, както и поемане на прекомерни рискове от банките. Това сочи доклад със съавтор икономист на германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank), предаде Ройтерс.

Очаква се през 2016 година европейските органи да проведат нов кръг от стрес тестове, опитвайки се да възстановят доверието на инвеститорите и вложителите в европейската банкова система след финансовата криза.

Стрес тестовете трябва да бъдат използвани, за да се повлияе на поведението на вложителите, отбелязват авторите на доклада Волфганг Гик и Тило Пауш, призовавайки да не се предоставя твърде много информация.

Ако вложителите узнаят, че банките имат проблеми, те ще изтеглят парите от сметките си, застрашавайки съществуването на кредитните институции и предизвиквайки паниката, която регулаторите се опитват да избегнат. Поради тази причина колкото по-уязвим се очаква да бъде банковият сектор, толкова по-малко информация трябва да бъде оповестявана, според експертите. Докладът бе представен на конференция в Манхайм миналата седмица и все още не е публикуван. Гик е експерт от Свободния университет в Бозен, а Пауш е икономист в германската централна банка.

Оптималното ниво на „информативност“ зависи от обективната вероятност от уязвимост на банковия сектор. Според нас колкото по-висока е тази вероятност, толкова по-слабо информативен трябва да бъде механизмът за оповестяване, посочват те.

Само че да се обяви заключение за доброто състояние на банките без забележки също може да доведе до рискове, според авторите на доклада. То би насърчило вложителите да оставят парите си в банките, да подкопае дисциплината на пазара и да внуши на банките да поемат прекомерни рискове, пишат Гик и Пауш. Затова регулаторите трябва да държат вложителите в напрежение, поддържайки определена степен на несигурност за състоянието на банките.

„Оптималният механизъм за стрес тестове ще остави у вложителите определена степен на остатъчна несигурност“, подчертават те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *