Има ли България проблем с дълга?

/© sxc.hu

Драмата с дълга е по-скоро буря в чаша вода в България. През последните няколко години въпросът с дълговете доби драматични измерения в Европа. Неслучайно икономическата и финансова криза в еврозоната беше наречена „дългова“. Гърция и Кипър на практика фалираха, а Испания, Португалия бяха на път да ги последват. За момента нито една от въпросните страни не е успяла да намали дълговите си проблеми.

Как стои България на този фон? По последни данни на БНБ брутният външен дълг към края на юли е 37.3 млрд. евро или 91% от БВП. Това е с 339 млн. евро по-малко от началото на годината. По-голямата част от задълженията са дългосрочни – 27 млрд. евро.

Външният дълг на държавата е само 3.1 млрд. евро или едва 7.6% от брутния вътрешен продукт. При това държавните задължения падат с 265 млн. евро за 7 месеца.

Банките, опериращи в България, дължат на външни кредитори, включително и на техните чуждестранни собственици 6.2 млрд. евро или 15% от БВП, като задълженията им спадат с 4.7% от началото на годината.

В края на юли 2013 г. вътрешнофирменото кредитиране възлиза на 16 млрд. евро или 39.1% от БВП.

Видимо е, че външният дълг не представлява проблем за българската държава, въпреки плановете на правителството да набере около 350 млн. евро до края на тази година.

На пръв поглед частния дълг е твърде голям, но ако се извадят от него вътрешнофирмените задължения, брутната му стойност възлиза на 18.2 млрд. евро. или едва 43% от БВП.

Данните за нетните задължения на страните в ЕС също показват, че България няма проблем с дълга.

Нетният външен дълг на страната в края на юли 2013 г. 14.9 млрд. евро или 36.4% от БВП, като сумата му намалява с 597 млн. евро от началото на годината.

За сравнение данните на Евростат показват, че нетният дълг на Португалия е 100.2% от БВП, на Гърция е 119.3% от БВП, а на Испания е 92.5% от БВП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *