Инвестиращите в руски акции фондове отчитат постоянен отлив на капитали

Фондовете, които инвестират в руски акции, отчитат отлив на средства през отминаващата седмица в момент, когато развиващите се пазари получават значителен приток на инвестиции, който започна от края на първото тримесечие на годината, съобщи Reuters от Москва, цитирайки анализ на базираната в Бостън, САЩ, консултантска компания EPFR Global, чиито услуги ползват двете най-големи руски банки Сбербанк и ВТБ.

Отливът от фондовете, които инвестират в руски акции, възлиза на $12 млн. за една седмица, отбелязват анализаторите на EPFR Global.

От началото на отлива от руския пазар са изтеглени $1,66 млрд., или 2.4 на сто от активите на публичните руски компании. Разбити по категории на средствата, най-много са инвестирани през Global Emerging Markets (GEM) – $73 млн. Чрез регионалните фондове в Източна Европа са вложени $41 млн., а чрез руските фондове – $35 млн., показват анализите на Сбербанк.

Развиващите се пазари продължават да се възползват от повишения интерес на инвеститорите към тях. Взети заедно, всички фондове, опериращи в развиващите се пазари, са получили $3.76 млрд. Приблизително 90 на сто от общия приток към фондове на развиващите се пазари са дошли от Азия, като само през миналата седмица, те съставляват 75 на сто от целия приток.

Китайските фондове, насочващи голяма част от средствата в региона, са получили тази седмица $1.6 млрд.

Според анализа на EPFR Global, фондовете, които инвестират в акции в Европа, Близкия Изток и Африка, продължават да губят вече осма поредна седмица. За последните 7 дни те са загубили $149 млн. Само за седмица регионалният индекс MSCI Emerging Markets Index падна с 2 на сто, а руският MSCI се понижи с 5 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *