Инвеститорите залагат на поскъпване на златото

Когато Федералният резерв обяви увеличението на краткосрочния лихвен процент с 0.25% в края на миналата година, по всичко личеше, че настъпват черни дни за златото и суровините. Според конвенционалното мнение периодите на покачващи се лихви са знак за спад в цените на благородните метали, които традиционно се възприемат като убежище срещу финансови сътресения.

В началото на годината в наша статия в „Капитал“ споделихме съмненията си, че нагласите на пазара са нито исторически обосновани, нито логически последователни. Въпреки това няма по-добро доказателство от суровите факти. А те са, че в края на миналата седмица ценният метал се търгуваше на спот пазара съответноUSD 1073иEUR1052 за унция злато, нива, които отдавна не са виждани от участниците на пазара. Златото в долари е спечелило близо 9%, докато акциите наS&P 500са в червено с близо 7% от началото на 2016 г.

Инфографика

Увеличаване

Къси срещу дълги

Промяната в посоката на сентимента вече ясно се откроява и на най-големия регулиран фючърс пазар за злато -COMEX.От последнияCOT (Commitments of Traders)доклад на CFTC (US Commodity Futures Trading Commission) за търговията на 2.02.2016 г. (миналия вторник) може да се калкулира, че от началото на годината късите позиции са намалели със 104 тона злато, или 19%, дългите от своя страна са се увеличили с 96тона, или 16%.Това съответно е повлияло и на цената, което ясно може да се види от графиката по-долу.

Инфографика

Увеличаване

Всъщност, въпреки че златото печели спрямо повечето валути, основна причина за краха на цената вUSD eслабият долар. Когато щатският долар е силен, ви трябват по-малко долари, за да си купите дадена суровина, изчислена в долари. И обратното, когато щатският долар е слаб, ви трябват повече долари, за да си купите същата суровина.

Тъй като повечето суровини се котират в щатски долари и специално над 98% от сделките за злато са деноминирани вUSD,много вероятно е промяната в цената на метала да се дължи не толкова на промяната в относителното търсене и предлаганена злато, а да отразява относителната сила на щатската валута.

Ако цената расте освен вUSDи вEUR, GBP, JPY, CHFи други валути, реално има покачващ се интерес към ценния метал. За да неутрализираме ефекта на щатския долар, може да използвамеU.S. Dollar Index,който представлява курса на щатския долар, измерен с кошница от валути:EUR (57.6%), JPY (13.6%), GBP (11.9%), CAD (9.1%), SEK (4.2%)иCHF (3.6%).На графиката е представена цената на златото в долари и цената на златото, коригирана сU.S. Dollar Indexот началото на годината.

Инфографика

Увеличаване

Доларът помага на златото

Както се вижда, наред с промяната на сентимента и относителната сила на златото спрямо повечето основни валути в последната седмица голяма част в ръста на цената вUSDсе дължи на слабия долар.

Тенденцията може да има много тълкувания и една от версиите е, че пазарът може би започва да си дава сметка, че Федералният резерв няма да покачи лихвените проценти при следващата си среща през март месец. Ако това е така, пазарните участници в момента коригират позициите си спрямо новите за тях реалности. Всъщност реалността не се е променила от края на декември насам, просто за правилното й разбиране са нужни базови икономически факти, но не и спекулации относно краткосрочните нагласи на тълпата.

Последните данни за безработицата, износа и продуктивността на САЩ в голяма степен вдъхват сила на горното твърдение. Въпросът в момента е дали пазарните участници не подценяват отново ситуацията. В смисъл, че освен разочарование от темпото на вдигане на лихвите е много възможно то въобще да не се реализира. Т.е. възможен ли е пълен обрат в политиката на Федералния резерв – връщане към нулеви нива на лихвата и навлизане в отрицателни граници – нещо, което Европа отдавна направи, а Япония се присъедини при последното решение наBoJ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *