Инвеститорите не празнуват, въпреки скока на фондовите борси

На фондовите пазари вече не е толкова голямо парти, каквото беше преди. Основен индекс току що взирви важна психологическа бариера, а следващата изглежда изкусително близо. Настроението сред инвеститорите обаче все още е мрачно и делово, пише investmentnews.com

Достигането на бенчмарк индекса S&P 500 до 2000 пункта е част от световно рали, което доведе до скок на стойността на акциите до $66 трлн. Инвестиционни съветници обаче посочват, че техните клиенти не празнуват. Те са по-скоро нервни.

„Хората все още се притесняват,“ коментира Уилям Ръдърфорд, който управлява собствена инвестиционна компания в Портланд, Орегон. „Те не се доверяват на пазара, на повишаването на цените, не се доверяват и на Уол Стрийт.“

Не е както, да кажем, преди 14 години. Тогава продавач на коли втора употреба напускаше работа, за да стане трейдър, а акции на компании без печалби отчитаха троен скок на цените си още в първия ден на търговията. Настроението беше буйно и малко лудо: през първите 70 дни на 2000 година индексът Nasdaq Composite скочи с 24%. Технологичният бенчмарк по-късно щеше да загуби 78% от стойността си.

Отне 14 години, но сега отново може да се каже, че Nasdaq е обратно в онези дни. Този път индексът е „зареден“ с компании като Google Inc. и Facebook Inc., а не с непечеливши празни надежди като Pets.com. Рекордът на Nasdaq от 5 048.62 пункта на 10 март 2000 година е все още на 10% разстояние; с настоящия темп може да се достигне след година или повече. Но в момента бенчмаркът е вече над стойността от 4 550.33 пункта, достигната при затваряне на борсите на 23 февруари 2000 година. С други думи, ако не сте купили акции на технологични компании през последните 2 седмици на „дот ком балона“, вече напълно сте се възстановили от загубите.

Това, което не се е възстановило са някои от по-наивните идеи на американците за инвестирането: например, идеята, че избирането на правилната акция е по-сигурен начин за печалба, отколкото постоянно влагане в евтини индексни фондове. От 2007 година насам американците са вложили $795 млрд. в евтини местни индексни взаимни фондове и в борсово търгувани фондове, сочат данни на Investment Company Institute. В същото време са изтеглили $575 млрд. от по-скъпи фондове с акции. С $1.4 трлн., вложени във фондове свързани с борсовите индекси (които имат разходи с 1/7 по-ниски спрямо активните индекси) инвеститорите спестяват $11 млрд. на година. Оказва се, че малко придирчивост е здравословна за инвеститорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *