Инвестиции при изграждането на фотоволтаични и ветрогенераторни системи

Едни от основните проблеми, свързани с изграждането на фотоволтаични и ветрогенераторни системи за производство на екологично чиста енергия, са сравнително голямата първоначална инвестиция и продължителния период на изплащане на съоръженията. Необходимите средства за изграждането на тези системи са различни в зависимост от техния вид.
Например размерът на инвестицията при изграждане на една фотоволтаична система е от три до четири пъти по-голям в сравнение с този при изграждането на ветрогенераторна система за същата мощност. Така за реализирането на соларна инсталация за мощност 2KW са необходими около 15000 лв., докато за ветрогенераторна система за същата мощност ще са достатъчни около 4500 лв. Именно този факт определя и по-краткия срок на възвръщане на вложените средства при изграждането на ветрогенераторни комплекси.
Когато произведената електроенергия се използва не за собствени нужди, а се продава на електроразпределителните компании, е целесъобразно да се инвестира в изграждането на фотоволтаични паркове, тъй като в този случай преференциалните цени и гарантирания срок за изкупуване на произведената електроенергия ще са най-големи. Например електроенергията добивана от фотоволтаични централи се изкупува на цена от 782 лв. за 1мВтч за гарантиран срок от 25 години, докато електроенергията получавана от ветрогенераторни комплекси се изкупува за срок от 15 години на преференциални цени от 175 лв. за 1мВтч при закупени нови ветрогенератори и 120 лв. за 1мВтч при закупени ветрогенератори втора употреба.
Поради по-високите преференциални цени и по-големия срок за изкупуване на електроенергията, получавана от слънчева светлина, е изгодно фотоволтаичните системи да се изграждат не за собствени нужди а за продажба на електроенергия. По такъв начин инвестицията би се възвърнала за по-кратък период, още повече, че има възможност за съфинансиране на проектите по оперативни програми.
При изграждане на съоръжения за производство на електроенергия за собствени нужди по-изгодно от финансова гледна точка би било използването на ветрогенератори. Естествено при избора на вида на изгражданата система трябва да се отчетат обективните фактори: непостоянността на слънчевото греене и на скоростта на вятъра, вследствие на което може да се предвиди, че ефективността на соларната система ще е по-голяма през лятото, докато през зимата ветрогенераторните системи ще осигуряват повече електроенергия. За правилното конструиране на една система за производство на електроенергия от възобновяеми източници е важно да се определи слънчевата радиация на територията за инсталиране на системата и скоростта на вятъра.

инж. Иван НЕЙЧЕВ
заместник-управител на „Сирма Енерджи” ЕООД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *