Индия е подала най-много заявки за блокиране на съдържание във Facebook

Facebook е блокирала повече елементи от съдържанието на своите платформи в Индия, отколкото във всяка друга страна през първите шест месеца на тази година заради заявки от страна на индийското правителство, пише Wall Street Journal.

В сряда най-голямата социална мрежа представи новия си доклад, обхващащ данните за правителствените заявки за достъп до данните на потребителите от януари до юни тази година. Данните показват, че исканията за блокиране на съдържание в Индия са 15 155. Става дума за заявки в социалната мрежа, чат приложенията WhatsApp и Messenger, както и в приложението за споделяне на снимки Instagram.

Това е над три пъти повече от 4 960-те елемента, които са ограничени в Индия в рамките на съшия период на миналата година, и представлява 73,7% от съдържанието в социалната мрежа, което е ограничени в рамките на 92 страни.

Заявките за блокиране на съдържание в Индия са направени „съгласно местните закони, забраняващи критиката на религията и държавата“, посочва Facebook в доклада си.

Представител на Министерството на информационните технологии в Индия не е открит веднага за коментар.

Турция се нарежда на второ място по брой ограничени материали, с 58% повече спрямо предходната година. През обхванатия период на 2015 г. те са 4 496. Франция е трета с 295 заявки, докато през предходната година е имала само 22.

Facebook твърди, че САЩ е страната, която има най-много заявки за достъп до потребителски данни. През първата половина на 2015 г. компанията е получила 17 577 такива заявки от американското правителството, докато миналата година те са били 4 559.

Индия е ключов пазар за Facebook. Платформата има 130 млн. активни потребители там, ето защо фирмата вижда в страната възможности за бъдещ растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *