Индустрията обсъжда реформи в златния фиксинг

редставителите на златната индустрия ще обсъдят промени в действащия от близо век дневен фиксинг, който се използва от минните компании и централните банки при търговията с благородния метал, съобщава Bloomberg. Компании в сферата на добива и обработката на злато, както и търговци, са поканени от Световния съвет по златото на среща, която ще се проведе на 7 юли в Лондон. Разговорите ще бъдат посветени на реформирането на фиксинга, определян ежедневно от 4 банки, се заявява в официалното съобщение на институцията. На преговорите ще присъства и британският финансов регулатор Financial Conduct Authority.

Вековна история

Фиксингът е установен през 1919 г. като част от опитите на британската столица да възстанови статута си на финансов център след Първата световна война. Курсът се определя два пъти дневно от пет финансови институции – първоначално това са група търговци на злато, оглавявани от NM Rothschild & Sons, които в днешно време са заменени от банките HSBC, Deutsche Bank, Scotiabank, Barclays и Sociеtе Gеnеrale. Подобен процес по определяне курса на среброто ще бъде прекратен през август, когато германската Deutsche Bank ще отмени дневните срещи. През тази седмица производителите и търговците на сребро трябва да излязат с предложения за въвеждане на алтернативен механизъм.

Натискът на регулаторите и бизнеса за промяна на финансовите индекси се увеличи, след като бяха разкрити манипулациите на индекса за междубанково кредитиране Libor, в които са замесени служители на големи финансови институции. В момента тече международно разследване за манипулации и на валутната търговия.

„Няма нищо изненадващо, че златният фиксинг трябва да се промени, за да отговори на днешните очаквания на пазара за по-добра регулация, прозрачност и технологичност. Модернизацията е задължителна, ако искаме да поддържаме доверието в индустрията“, заявява Натали Демпстер, управляващ директор на съвета.

Възможност за манипулации

Дневните фиксинги се определят с телефонни разговори в 10.30 сутринта и в 15.00 лондонско време, като банките представляват както себе си, така и своите клиенти. По време на договарянето търговците предават информация на клиентите си и изпълняват поръчки. Според търговците този процес е ефикасен и дава жизненоважна отправна точка за пазара. Много икономисти обаче изтъкват, че златният фиксинг е твърде уязвим за манипулации и не е адекватно регулиран. През месец май британските регулатори глобиха банка Barclays с 26 млн. паунда заради опити за влияние върху фиксинга през 2012 г.

„Тази тема е много обсъждана от известно време, поради което тези преговори са очаквани. Пазарът е много голям и ликвиден, така че се нуждае от някакъв фиксинг“, коментира Андрей Крюченков, анализатор в лондонското представителство на VTB Capital. Според данни на изследователската фирма CPM Group през миналата година на световните пазари е циркулирало злато на стойност 18 трлн. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *