Сделки за милиони в България въпреки кризата

Въпреки икономическия спад в цял свят, някои инвеститори влагат много пари за закупуване на нови компании. Според икономисти именно по време на криза е най-добре да се правят подобни инвестиции, тъй като цената на сделките е по-ниска. Предполага се, че след време подобни вложения ще имат голяма възвращаемост.
България не прави изключение в това отношение.

Интернет доставчици

Миналата седмица Telekom Austria AG обяви, че купува два кабелни оператори Мегалан и Спектрум Нет. Собственикът на Мтел у нас ще плати 72 млн. евро, като финансирането на сделката е със собствени пари. Мегалан се преобразува в акционерно дружество преди няколко месеца, като акционери с равни дялове в него са Мегалан ООД и Паризу Трейдинг ООД, а изпълнителен директор е Йордан Йорданов. В Спектрум Нет (Спектър Нет АД) досега най-голям акционер беше Алфа Телеком, дъщерно на Алфа Финанс Холдинг, която е собственост на Иво Прокопиев. Другият собственик на Спектрум Нет е досегашният й изпълнителен директор Теодор Захов. В началото на август стана ясно, че Захов купува 49% от Икономедия, които дотогава бяха собственост на Филип Хараманджиев. Другият акционер в медийната група с дял 51% е отново Иво Прокопиев. Не е обявена обаче цената, която Захов е платил, за да стане съсобственик на вестниците Капитал и Дневник. Telekom Austria AG ще покрие и кредитите, с които двата оператора са финансирали пазарната си експанзия, като придобитите дългове на компаниите възлизат на 11 млн. евро според JP Morgan. Сделката ще бъде приключена, когато бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. Същевременно в началото на годината бе финализирана сделката за закупуване на Орбител. Купувач бе Спектрум Нет, който плати 5 млн. евро за своя конкурент. В случая според експерти кризата е намалила цената на компанията почти наполовина. През г 2005. Мадяр Телеком, част от групата на Дойче телеком, плаща за алтернативния оператор 8 млн. евро.

От няколко месеца големите телекоми усилено се подготвят да инвестират в българския пазар на високоскоростен интернет. Чрез последната покупка Мтел се противопоставя на експанзията на Виваком, която завладява пазара с пакетните си услуги, а и е най-големият играч в момента с 28% пазарен дял. Освен това тук са още Blizoo / 13% /, Мегалан и Спектрум нет / общо 9% / и Пауър нет / 4% /. Според Мтел и Виваком на 35-40% от пазара оперират почти 2000 интернет доставчици, които работят в сивата или полусивата икономика.

Виваком – най-голямата сделка за 2010

До няколко седмици „Виваком“ ще бъде купена от хонконгския предприемач Ричард Ли, който през юни представи на среща с премиера Бойко Борисов инвестиционните си намерения, които включват 500 млн. евро вложени във Виваком през следващите 5 г.
Освен това Ли ще изкупи задълженията на AIG, с които американският застраховател финансира покупката на Виваком.
Банките кредитори на телекома, сред които са RBS, Deutsche Bank, RZB, са съгласни с преструктурирането на задълженията и влизането на новия собственик. Всъщност сделката е стартирала още през март, когато Pacific Century Group на Ричард Ли купи управляващото дружество на компанията, собственик на Виваком.
В момента собственик на телекомуникационната компания е Неф телеком България, която се държи от едноименната фирма, регистрирана в Холандия. В нея дял имат няколко инвестиционни фонда, а с най-голям е компания от групата на AIG. През 2007 г. AIG Investments плати около 1,4 млрд. евро за Виваком. Според изявление на представители на купувача около 75% от сумата е финансирана чрез кредити, което означава над 1 млрд. евро. На толкова се оценява и сделката с Ричард Ли. Между половината и една трета от тях са в баланса на българския телеком, който редовно ги изплаща. С тази сделка за първи път след приватизацията си Виваком ще стане собственост на компания от телекомуникационния сектор. . Досега собственици бяха Три инвестиционни фонда Ричард Ли Е основен акционер В PCCW – най-големият оператор в Хонконг, който присъства в Европа, Близкия изток, Африка и др. най-вече с кабелни и сателитни услуги. С придобиването на Виваком той ще се установи на телекомуникационния пазар в ЕС.

Медиите

Една от най-значимите сделки през 2010 г. беше продажбата на бТВ. През април 2010 стана ясно, че Central European Media Enterprises ООД (CME) плаща 400 млн. щатски долара (285 млн. евро), както и 13 млн. щатски долара оборотен капитал за телевизията. Чрез сделката президентът на СМЕ Адриан Сърбу присъединява още кабелните канали бТВ Синема и бТВ Комеди, както и 74% дял на News Corporation в Радиокомпания Си.Джей, която управлява Класик ФМ, Джаз ФМ, Енджой, Зи Рок и Мелъди.
СМЕ придобива и 100 % от регистрираната в Холандия TV Europe BV Тя пък е собственост на Триада комюникейшън, създадена от Красимир Гергов и сменяла различни собственици през годините. Когато за първи път се заговори за продажбата на бТВ / лятото на 2008 /, излезе информация, че Рупър Мърдок иска да продаде 100% от Болкан нюз корпорейшън за около 1 млрд. евро. Преди самото финализиране на сделката Reuters информира, че тя ще е на стойност 500 млн. евро. В крайна сметка кризата смъкна цената още, но според данните Мърдок е на печалба и с получените 285 млн. евро. Миналата година бе продаден и вестник Пари. През май 2010 от изданието съобщиха, че сделката по продажбата му е финализирана. Така Bonnier Business Press, която до този момент притежаваше 50% от икономическия всекидневник, се сдоби със 100% от акциите му. Шведската компания изкупи дела на Валентин Панайотов в Бизнес медиа груп, който се оттегли от поста изпълнителен директор. Цената по сделката обаче така и не бе обявена.

Реалната икономика

За разлика от заплетените продажби на медии и компании от телекомуникационния бранш, значително по-ясно преминат сделките в реалния сектор, като няколко по-значими вече са факт, други предстоят.

Миналата есен Адвент Уотър придоби мажоритарния дял от една от най-големите компании за бутилиране на минерална вода Девин. Сделката оцени 100% от дружеството на между 28 и 29 млн. евро, или 3.06 лв. и 3.17 лв. за акция. През февруари 2010 г. базираната в Люксембург компания придоби още 7,8% от Девин за 4.9 млн. лв. Така общото му участие стана 97.9 на сто и след отправено търгово предложение Адвент стана собственик на 100% от българската компания.
В началото на септември Агрия Груп Холдинг АД продаде притежавания от нея мажоритарен пакет от дялове / 363 080 броя дяла на стойност 10 лв. всеки /, съставляващи 99.20% от капитала на една от дъщерите си компании – известния Хлебозавод Корн ООД за сумата от 6 500 000 лева. Купувач по сделката е Йорк Скай ЕООД, компания от Търговище.

До дни предстои да се финализира сделката за покупката на също много известна компания за производство на сокове Флорина-. Нейн купувач ще е ВМ финанс груп, чийто собственик е издателят на сп. Мениджър Васил Мирчев. Тъй като се чака решение на КЗК фирмите все още не са обявили подробности по сделката. Знае се обаче, че Флорина, собственост на Валентин Щонов и Георгиос Хонеос, е затънала в дългове и това е причината тя да бъде продадена. Фирмата е единствената компания в този сегмент, която не смени собственика си през годините. Мениджмънтът й направени сериозни инвестиции в ново оборудване, но изглежда това е причинило ликвидните проблеми и по-късно задлъжняването. Общите й текущи задължения към юни 2010 г. възлизат на 14.3 млн. лв., текущите активи са под 10 млн. лв., към текущите задължения се прибавят над 18 млн. лв. дългосрочни задължения. За първото полугодие компанията излиза на оперативна печалба от 367 хил. лв., разходите по заемите са 1.2 млн. лв., финалната загуба е за над 800 хил. лв. Компанията дължи милиони по облигационен заем, по който вече на два пъти не може да покрива вноските в срок. Въпреки проблемите Флорина е много модерна компания и с голям потенциал и преди да се стигне до сделката с ВМ финанс груп от производителя на сокове интерес са проявили фондът за дялово инвестиране NBGI, акционер в BBB, друг известен производител в сектора, както и собственикът на Девин – Advent International.

През този месец Еврохолд България обяви, че ще продаде дъщерните си дружества, като общата стойност на всички сделки е 40 млн. лв. От тях 14 млн. лева е стойността на дълговете на продадените дружества. Така холдинга, чийто председател е Асен Христов, ще спечели чисто 5.4 млн. лв. От дружеството съобщиха, че има сключени предварителни договори за Геоенергопроект за 1.3 млн. лв. , За Етропал, Евротест Контрол, Изток Плаза, Еврохотелс, Пластхим, чиято цена е 34 млн. лв. До момента обаче са продадени 51% единствено от Формопласт. Сделката се е реализирала на БФБ, като новият собственик Пластхим-Т е платил 2,27 млн.лв.

Първата кризисна година

През 2009 г. ситуацията със сделките у нас бе подобна на вече описаната. Отново на фокус бяха основно телевизии и фирми от телекомуникационния бизнес. Като една от най-значимите сделка за България през миналата година се смята продажбата на КейбълТел и Евроком. В края на октомври техен собственик стана европейският фонд EQT V, като сделката е на стойност 200 млн. евро. Шведският фонд придоби 70% от КейбълТел от предишния й собственик Джин Филипс. Останалите 30% си останаха собственост на Рон Финли. Преди продажбата Евроком бе собственост на инвестиционният фонд Warburg Pincus. През юни 2009 г. с нов собственик се оказа и ТВ Европа. Австрийската Stevia Communications, която е част от медийната група Аltelys закупи 50% от изцяло новинарската телевизия. До тогава неин изпълнителен директор бе Емил Стоянов, брат на бившия президент Петър Стоянов и настоящ депутат от ГЕРБ. Цената по сделката обаче така и не бе обявена. Собственик на Stevia Communications е Карл фон Хабсбург-Лотринген, а у нас неин представител е Христо Грозев. Рокади в собствеността през 2009 г. имаше и в БиБиТи. През февруари собственикът й Петър Манджуков продаде по-големия дял от телевизията на ирландската Соmmunicorp Група за 8 млн. евро. През август стана ясно, че Нова българска медийна група холдинг, собственост на Ирена Кръстева ще закупи Балкан Българска телевизия ЕАД. Сделката, за която няма обявена цена, е продължение на сагата, в която бившата началничка на Спортния тотализатор изкупува медии.

Оказва се, че по време на криза съветът на Уорън Бъфет: „Бъди смел, когато другите се страхуват“ е изключително полезен за закупуване на нови компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *