Иновативността на българската икономика спада

България е паднала с три места в годишната класация на Bloomberg за най-иновативни икономики в света. Страната e на 42-о място, или точно по средата на изследваните 84 държави, показва индексът за иновации на агенцията.

Падането леко контрастира на изводите от нов анализ на Европейската комисия, която улавя ръст в иновациите в България. И в евросъюза обаче страната е на опашката – предпоследна, но все пак се отлепи от дъното, което държеше преди години.

В подреждането на Bloomberg повечето показатели за България се влошават като най-видимо е в две области – образование и патенти. Тенденция на пропадане се забеляза и в редица класации с икономическа насоченост от последните години, в които страната губи позиции. Най-пресният пример е анализът на консултантската компания AT Kearney за най-привлекателните аутсорсинг дестинации. Там България вече е 12-а, или три места назад, като основна причина според авторите са повишените „разходи за данъци, осигуровки и регулации“.

Добро производство, влошено образование

Подреждането се изготвя на базата на седем показателя, като през тази година е прибавен и индикаторът производителност. България е успяла да се придвижи значително напред само по един от тях – производство с добавена стойност, където е на 25-о място (докато през предишната година е била на 43-а позиция). В същото време има значителен спад по критерия „патенти“ (от 33-о на 43-о място). Влошава се представянето и по показателя „концентрация на високотехнологични компании“ (35-а позиция). При „следгимназиалното образование“ страната ни е 32-а в тазгодишната класация (спрямо 24-а през 2015 г.). По новия показател производителност България е на 43-а позиция.

Непосредствено преди България в подреждането са държави като Украйна, Латвия, Словакия и Хърватия, докато централноевропейските страни като Полша, Чехия и Унгария са в средата на таблицата. След страната ни остават Сърбия (на 44-о място) и Индия (45-а). Румъния не присъства в Топ 50.

В европейския анализ Innovation Union Scoreboard 2015, публикуван през декември, България е посочена като една от трите държави в ЕС с най-скромни иновационни постижения. Другите са Румъния и Латвия. В същото време страната увеличава инвестициите си в наука като част от БВП. Според последния доклад на ЕС за напредъка в областта основните плюсове на страната са човешкият капитал и интелектуални активи, докато се забелязва спад в рисковите инвестиции и финансирането.

Световните лидери

За поредна година в подреждането на Bloomberg водещата иновативна икономика в света е Южна Корея. Тя успява да запази лидерската позиция благодарение на качественото си образование и производство (където е номер 1), както и по разработки, патенти и високотехнологични компании (където е втора). Единственото слабо представяне е по индикатора производителност, където е 39-а. „Разговорът в Южна Корея винаги се съсредоточава върху това как икономиката да извлече най-големи ползи от иновациите“, казва пред Bloomberg Маркъс Нюланд, директор по анализите в базирания във Вашингтон Peterson Institute for International Economics. Според експерта страната е наясно, че в Азия е притисната между държава с ниски разходи като Китай и технологично напредналата Япония, и затова постоянно иска да подобрява представянето си.

В класацията следват Германия, Швеция, Япония и Швейцария. Най-голямата икономика в света – САЩ, е паднала с две места в тазгодишното подреждане до осма позиция. Съвсем естествено тя е водеща по концентрация на високотехнологични компании. В същото време втората най-голяма икономика – Китай, е 21-а в иновационния индекс. „Това е нормално, като се има предвид, че страната все още е развиваща се икономика, в която технологиите основно се копират, а не се създават“, коментира пред Bloomberg Джей Брайсън, икономист в Wells Fargo Securities.

Същото се отнася и за други държави, чието основно предимство все още е евтината работна ръка, а не високите технологии. Континенти като Африка и Южна Америка са слабо представени в Bloomberg Innovation Index – Тунис и Мароко (съответно 46-а и 48-а позиция), както и Аржентина (49-а). Шест от водещите десет икономики са европейски, а три са от Азия.

Проучването започва в над 200 икономики, след което са били елиминирани тези, които не са дали данни за поне шест от седемте показателя. Така списъкът е бил свит до 84, като накрая Bloomberg подрежда първите 50 иновационни икономики. Според авторите на изследването включването в Топ 50 все пак е успех, тъй като означава добри новини за икономическия растеж на съответната държава в дългосрочен план. От Bloomberg още през 2015 г. обявиха, че не са включили един основен, но труден за изчисление показател – държавните регулации, които могат както да стимулират, така и да ограничат новите идеи. Според специалистите най-доброто, което правителството може да направи, е да не пречи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *