Интегрирането на БФБ с чужда борса ще засили ликвидността

От: Красимир Йорданов

Интересът към Българската фондова борса ще се засили, ако в бъдеще тя бъде интегрирана с друга европейска борса, което ще рефлектира в навлизането на повече чужди капитали и повишаване на ликвидността на българските публични компании. Около това мнение се обединиха представители на БФБ-София, КФН и ИП Елана – участници в дискусията на тема „Развитието на финансовите пазари и европейската интеграция” на Икономически форум за Югоизточна Европа.

Според главния изпълнителен директор на ИП Елана Камен Колчев регионалното коопериране на борсата ще доведе до повече първични публични предлагания (IPO), увеличаване на колективните инвестиционни схеми и възникване на агенции за кредитен рейтинг. Понастоящем в България оперират 38 колективни инвестиционни схеми, управляващи активи на стойност 108 млн. евро, равняващи се на 0,43% от БВП.

Наред с това, с присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС) ще се засили конкуренцията между инвестиционните фондове, свързана с въвеждането на т.нар. „единен европейски паспорт”, а средата ще става все по-регулирана. Единният европейски паспорт ще даде право на българските оператори на капиталовия пазар да предлагат своите услуги в цялата общност, ако отговарят на определени изисквания.

Във връзка със синхронизирането на българското законодателство с европейското в областта на капиталовите пазари предстои въвеждането на нови директиви.

Такава е директивата за Пазарите на финансови инструменти, която предвижда деконцентрация на пазара, увеличаване на конкуренцията между борсите, предоставяне на общ механизъм между всички страни членки за отчитане на сделките на посредниците, както и въвеждане на многостранни търговски системи за осигуряване на свободно движение на капитали.

Изпълнителният директор на БФБ-София Бистра Илкова заяви, че българските компании финансират своята дейност предимно чрез банкови заеми, въпреки че борсата предоставя огромно количество парични средства. По нейни думи ръководството на БФБ-София предприема по-агресивни действия за привличане на нови емитенти – компании, които развиват перспективен бизнес.

След присъединяването към ЕС на Унгария, Чехия, Полша и Словакия темпът на нарастване на печалбите на публичните компании от тези страни е изпреварил темпът на нарастване на цените на акциите им. Това заяви Цветослав Цачев – главен анализатор в ИП Елана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *