Интерес на южноафрикански фондове към три софийски мола

След силен край на миналата година с две големи сделки в края на декември – за гръцката ОББ и излизането на американския инвестиционен фонд Advent от „Девин“, последва затишие в сливанията и придобиванията. До момента, в който дойде нашествието на южноафрикански фондове към три софийски мола за общо около 500 млн. евро.

През април беше обявена и още една голяма сделка – ВАТ ще плати на свързания с Делян Пеевски „Булгартабак“ 105 млн. евро за цигарените марки на холдинга в България и за дистрибутора му ЕЛД.

Извън тези големи за мащабите на местния пазар сделки годината започва умерено – с приблизително същия брой транзакции като предходната, които в основната си част са за суми под 50 млн. евро. По-малкият размер традиционно означава и предимно местни купувачи, а там, където новите собственици са чуждестранни, придобиването в повечето случаи е през сделка за международната компания майка.

Глобално забавяне

„През първото тримесечие нямаше много на брой сделки, но все пак нямаше правителство и дълго време имаше повишен политически риск“, отбелязва управляващият директор на „Райфайзен инвестмънт България“ и директор на компанията за Югоизточна Европа Юлиан Гиков. По думите му в такива условия инвеститорите в който и да е голям проект биха изчакали поне докато минат изборите, преди да задвижат или да продължат реализацията им. Предстоящото формиране на правителство и наближаващото българско председателство на ЕС обаче са предпоставки за по-голяма политическа стабилност поне през следващата година, което би следвало да се отрази положително и на пазара на сливания и придобивания. „Някои от по-големите сделки, които са били в изчаквателна позиция поради политическата неяснота, може би ще бъдат завършени по-нататък през годината“, посочва мениджърът.

„За съжаление България продължава да бъде периферен пазар за чуждестранните инвеститори“, коментира директорът в българската консултантска компания Entrea Capital Димитър Узунов. По думите му като цяло на местния пазар на сливания и придобивания в момента се наблюдава затишие за разлика от случващото се в Западна Европа.

Дори и там обаче развитието на пазара остава доста по-умерено в сравнение с рекордно силната 2015 г. В глобален мащаб през 2016 г. бяха блокирани или прекратени и рекордно много за последните над 20 години сделки заради нарасналата несигурност след Brexit и изборите в САЩ, както и покрай активизирането на антитръстовите регулатори отвъд Атлантика. В региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) броят на сделките също намалява, макар и общата им стойност да нараства.

Освен ефекта от поредните предсрочни избори друго характерно за българския пазар в началото на 2017 г. е и осезаемо по-умерената активност от страна на местните фондове за дялови инвестиции, които трябваше да разпределят предоставените им по европейската програма JEREMIE средства за вложения в дялов капитал до средата на 2016 г.

Големите сделки

Най-голямата сделка, задвижена в началото на 2017 г., е продажбата на търговския център The Mall на столичния булевард „Цариградско шосе“. Той до седмици ще стане собственост на южноафриканския фонд New Europe Property Investments (NEPI) срещу 180 млн. евро по информация на „Капитал“. Продажбата на актива от страна на „АП Ритейл I“ е първата сделка от кризата насам, в която търговски център сменя собствеността си не заради проблеми и непогасявани задължения, а в резултат на инвеститорски интерес към доходоносни имотни проекти. По информация на „Капитал“ NEPI е на път да купи и още един от софийските молове – „Сердика център“, като очакванията са, че цената може да надхвърли платената за The Mall. Интерес от страна на южноафрикански инвеститор има и към Mall of Sofia. Според източници на „Капитал“ продажбата на търговския център вече е договорена с кандидата от ЮАР – компанията за инвестиции в търговски имоти Acsion е предложила да плати за него 102-104 млн. евро.

Другата мащабна и вече финализирана в началото на 2017 г. сделка е тази за производителя на напитки „Девин“, който от 10 март е 100% собственост на белгийската Spadel при оценка от 120 млн. евро. Новият собственик придоби мажоритарния дял от 93.3% от американския фонд Advent, който забави излизането си от инвестицията с няколко години заради по-неблагоприятните пазарни условия, а от документи в Търговския регистър стана ясно, че останалите акции също са били придобити. Покупката на бутилиращата компания беше обявена в последните дни на 2016 г.

Пак тогава гръцкият собственик на Обединена българска банка NBG (National Bank of Greece) съобщи, че се е договорил с белгийската банково-застрахователна група KBC за продажбата на местната финансова институция заедно с лизинговото дружество „Интерлийз“. Сделката, която е за рекордните 610 млн. евро, плащани за българска банка, все още изчаква разрешения от регулатори.

Последната голяма сделка на местния пазар за 2017 г. беше обявена през април – тя е за всички марки цигари, произвеждани от „Булгартабак холдинг“ за България, логистичния бизнес на холдинга и веригата Lafka в Босна. За тях втората в света по пазарен дял цигарена компания British American Tobacco (BAT) ще плати над 100 млн. евро. Сделката е първата значима продажба от страна на депутата от ДПС Делян Пеевски, който стои индиректно зад собствеността на „Булгартабак“. В свързвани с него компании ще останат двата цигарени завода на холдинга в София и Благоевград, бизнесът с будките Lafka и производството на филтри в „Юрий Гагарин“ в Пловдив.

Поглед напред

Имотният сектор и производствените компании ще останат атрактивни за купувачите и в следващите месеци, прогнозират консултантите. По думите на Гиков по отношение на имотите има интерес и към търговски площи, и към офиси (където растящата аутсорсинг индустрия е сред главните двигатели на пазара), като търсенето е насочено основно към много малки или към много големи проекти, докато средният сегмент изглежда по-неатрактивен.

Производството на потребителските стоки също остава във фокуса на инвеститорите. „Сектор храни и напитки си е атрактивен въпреки малкия пазар в България“, посочва Гиков.

Интерес по думите му има и към компаниите от химическата индустрия – както по отношение на дружествата с дейност в дистрибуцията, така и към тези, заети с производството информира capital.bg. Подобна е сделката за плевенския производител и дистрибутор на минерални торове за земеделието „Агрикола“, което ще стане собственост на швейцарската EuroChem, след като получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията.

Започналите процеси на консолидация в банковия и в телеком сектора също вероятно ще продължат, прогнозира Гиков. „Очакванията ни са тази година да има раздвижване в TMT (технология, медия и телеком) сектора“, посочва и Димитър Узунов.

Големи сделки има вече ясно на хоризонта – MTG е пред договор за продажба на „Нова телевизия“, а вероятно промяна в собствеността ще има и при bTV. Другата „мегасделка“ ще е за бизнеса на CEZ в страната. Там интересът е основно от местни купувачи. Срокът за оферти е до края на април, но вероятно ще бъде удължен.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *