Интернет търговец мами клиенти с фалшиви гаранционни карти

Над 20 граждани са депозирали оплаквания в Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу онлайн търговеца Данаил Трайков Янакиев. Причината – не уважавал даденото им от закона право да се откажат от сделката в 14-дневен срок или им отнема възможността да предявят рекламация при установен дефект на закупен продукт. Оплакванията са подадени в рамките на няколко месеца, съобщават от комисията.

Търговецът продава широка гама стоки, сред които блендери, очила, записващи устройства, преси за коса, машинки за подстригване, градински маркучи и други. Сделките се осъществяват посредством различни онлайн платформи. От жалбите на потребителите става ясно, че сред платформите са minibazar.com, olx.bg, izgodni-oferti.com и други.

На част от потърпевшите търговецът не е възстановил заплатената сума, когато са заявили желание да се откажат от покупката в определените от закона 14 дни. Те са изпълнили задължението си да изпратят стоките на доставчика в срок за своя сметка. Удостоверяват това с документ – товарителница. Въпреки това търговецът отказва да вземе пратките от офиса на пощенската служба и съответно да върне парите на клиентите си.

Друга част от потребителите се жалват, че няма възможност да предявят рекламации в случай, че уредът не работи. Търговецът издавал фалшиви гаранционни карти с името и координатите за връзка на фирмата „Бултрейд 99″ ЕООД. От КЗП уточняват, че тя е близка по наименование до неговата – „БулТрейд 99 – Груп“.

В комисията е постъпило писмо от „Бултрейд 99″ ЕООД, че на адреса и телефона им ежедневно ги безпокоят клиенти, закупили различни уреди от „БулТрейд 99 – Груп“, с цел предявяване на рекламация.

Потребителите не могат да осъществят контакт с търговеца и поради тази причина не могат да упражнят правото си на рекламация и съгласно разпоредбите на Закона за защита на потребителите (в срок до 2 години).

Комисията за защита на потребителите е информирала полицията. Тя е предоставила копия от постъпилите жалби, за да бъдат предприети действия по компетентност относно предоставяните фалшиви гаранционни карти.

Преди да пазаруват от виртуален търговец, потребителите да проверят налични са ли на сайта му данни за името и адреса му и телефон за връзка. Освен това е полезно да търсят отзиви в интернет и от други клиенти относно коректността на съответния доставчик, които да ползват като спомагателна информация, съветват експертите от КЗП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *