Инфлацията и безработицата нарастват

Дори и при т.нар. чиста инфлация /core inflation/, в която не се включват цените на храните и енергията, поскъпването е по-високо от очакванията в размер на 0.2%. Най-голям принос за това има поскъпването на домакинското оборудване, наемите и самолетните превози.
Американските икономисти виждат в днешните данни не толкова ръст на инфлацията, колкото край на дефлацията. Но вероятно факторът „И“ не е за изключване, щом като вчера данните за цените на едро показаха най-голям ръст от над две години. Спадат цените на нови и употребявани автомобили – което лесно може да се обясни със скъпия петрол.
„Чистата инфлация“, която се предпочита като мярка за поскъпването, тъй като делът на храните и енергията в американските бюджети е доста малък, а тези цени са силно волатилни, за последната година до ркая на януари се е покачила с 1%.
Тези данни обаче, които от гледна точка на фондовите пазари трябва да се изтълкуват положително, днес се съчетават с негативната статистика за повече от очакваното нови безработни през предишната седмица. Според министерството на труда, 410 хиляди души са подали молби за обезщетения, което е с 25 хиляди повече от предишния разглеждан период.
По-точно впечатление дават средно претеглените данни за последните 4 седмици. Те са за 417750 безработни средно седмично. Експертите твърдят, че за да може да се говори за трайно възстановяване на трудовия пазар в САЩ, новите безработни продължително време трябва да са под 400 хил. седмично.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *