Ирак забранява използването на долара и иска да се присъедини към БРИКС

Ирак е една от 24-те държави, които проявяват интерес към присъединяване към алианса БРИКС и приемане на нова световна търговска валута. Неотдавна иракското правителство забрани използването на щатския долар за бизнес транзакции в опит да се справи с постоянните колебания на обменните курсове на черния пазар.

Тази инициатива има за цел да засили използването на иракския динар на валутните пазари в страната. Министерството се стреми да намали разликата между официалния обменен курс, предоставян от правителството, и преобладаващия курс на черните пазари. Чрез намаляване на зависимостта от щатския долар Ирак възнамерява да укрепи местната си валута.

Според изявление на министерството, „динарът е националната валута на Ирак. Извършвайки транзакции в динар, а не в чуждестранна валута, вие допринасяте за суверенитета и икономиката на страната“. Министерството също така подчертава, че неспазването на тази директива ще бъде считано за криминално престъпление, което подлежи на правни последствия. Законът има за цел да подведе под отговорност лицата, които се опитват да подкопаят иракския динар и икономиката на страната.

Генерал Хюсеин Ал Тамими, ръководител на оперативната дирекция, поясни, че нарушителите ще бъдат заплашени от глоба в размер на един милион иракски динара. Повторните нарушители ще бъдат подложени на по-тежки наказания, включително удвоена глоба и присъда от една година затвор.

Ирак възнамерява да се присъедини към алианса БРИКС, тъй като се стреми да намали зависимостта си от щатския долар. Страната е готова да приеме новата валута за трансгранични транзакции. В същото време около 19 държави са изразили официален и неофициален интерес към присъединяване към алианса. Следващата среща на върха на БРИКС е планирана да се проведе в Кейптаун, Южна Африка, през август 2023 г.

Разширяването на БРИКС+ с допълнителни държави би подкопало още повече перспективите на щатския долар. Освен това, ако предстоящата валута на БРИКС набере сила, тя потенциално би могла да представлява значителна заплаха за стабилността на щатския долар.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *