Ирак проучва българска технология за защита на нефтопроводите си

Ирак ще проучва българска технология за защита на нефтопроводите си от терористични атаки, съобщи пред Bulgaria On Air министърът на науката и технологиите на Ирак Абдулкерим Ал-Самерай.

Иракските нефтопроводи се намират под американско-британски контрол. За охраната им се грижат многобройни служители на частни компании в областта на сигурността.

Въпреки многочислената частна „армия“, нефтопроводите на Ирак постоянно са под прицела на терористични групировки. За да защити ресурсите си иракското правителство търси нова технология за охрана на черното си злато и намира такава, разработена в България. На пръв поглед тя е проста, свързана е с видео наблюдение и дистанционно, ранно предупреждение за нападение над съоръженията.

Бях впечатлен от българските средства за защита на нефтопроводите от атентати,” коментира Абдулкерим Ал-Самерай. „Тази защитна технология ни е много необходима в момента, затова наши специалисти ще проучат възможностите на България в защитата на нефтопроводите“, допълни той.

Ирак ще търси българския опит и в създаването на електронно правителство. Преди ден иракският министър подписа Меморандум за сътрудничество между БАН и министерството на науката и технологиите на Ирак.

„В Меморандума за сътрудничество между БАН и министерството на науката и технологиите на Ирак е записано, че двете страни ще си сътрудничат в научно-техническата област“, посочи Абдулкерим Ал-Самерай. „БАН ще подготвя наши кадри, ще ни уведомява за най-новите технологични постижения, ще ни изпраща научни публикации в Ирак. Обсъдихме и възможността иракски студенти да се обучават в магистърски програми на български университети”, каза той

Иракският министър е поканил чрез президента Росен Плевнелиев български фирми да инвестират в страната му и да участват във възстановяването и. Желанието на Абдулкерим Ал-Самерай е отношенията между България и Ирак да се възобновят и дори разширят. По думите му това може да стане и с иракски инвестиции у нас в проекти като технологични паркове и информационни технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *