Ирина Бокова: Технологии и пари не стигат за устойчиво развитие

„За да постигнем устойчиво развитие, технологията и финансовите стимули не са достатъчни“, обяви генералният директор на ЮНЕСКОИрина Бокована световна конференция за образованието и устойчивото развитие вНагоя,Япония. Според нея „ние трябва да променим възгледа и мисълта за действие като индивиди и да започнем да действаме като общество, а това е именно предмет на образованието и устойчивото развитие“, съобщи пресслужбата на генералния директор наЮНЕСКО.

Бокова и японският министър на образованието, спорта, науката и технологиитеХакубун Шимомура, откриха Световната конференция за образованието и устойчивото развитие в присъствието на престолонаследника наЯпония, който подчерта необходимостта от това образованието да бъде в основата на промяната: „За да постигнем устойчиво развитие, всеки от нас трябва да осъзнае, че съществуването ни е свързано с това на другите хора на планетата, на бъдещите поколения и на естествената среда. Ние трябва да обмислим различните световни проблеми в засилен международен план. Аз съм сигурен, че образованието е в основата на този подход“.

„Тази конференция е изключително важна. Тя ще даде възможност да се разгледа последното десетилетие и да се обсъдят начините за насърчение на образованието и устойчивото развитие. Надявам се, че настоящите уроци ще ускорят по-бързото развитие на образованието и устойчивото развитие, както сега, така и за в бъдеще, като променят образованието в световен мащаб“, заявияпонският министър на образованието, спорта, науката и технологиите.

Той обяви създаването на наградаЮНЕСКО-Японияза устойчиво развитие на образованието. Наградата от 50 000 долара ще бъде присъждана всяка година на трима лауреати, които значително са допринесли за насърчаване на образованието за устойчиво развитие.

В конференцията се включиха над 1000 участници, между които 75 министри, 28 заместник-министри, принцесаЛала ХаснаотМароко- председател на фондацията за опазване на околната среда „Мохамед VI“, представители наЮНЕСКО, неправителствени организации, университети, частния сектор, агенции наООН, специалисти и младежи.

ЮНЕСКОпредстави окончателния доклад на тема „Проектиране на бъдещето, което всички искаме“ при откриване на пленарната сесия. Докладът, съставен въз основа на отговори от въпросниците, изпратени до държавите членки, агенциите наООНи други заинтересовани страни, показва, че 2/3 от страните, които са отговорили на поставените въпроси, вече имат национална стратегия или план за образование и устойчиво развитие.

Сред подчертаните въпроси в доклада е включена необходимостта от уеднаквяване на образованието и силна и устойчива политическа подкрепа, за да се създаде благоприятна среда за случващите се промени в програмите и образователните практики във всички нива. Докладът призовава всички правителства и други заинтересовани страни дадопринесатс действия за по-устойчиво бъдеще.

През трите дни наконференциятаса предвидени четири пленарни сесии, 34 ателиета, 25 други събития и 42 изложбени щандове. Това дава възможност на участниците да покажат своята работа и да споделят истории на успеха от цял свят.

Конференцията е съорганизирана отЮНЕСКОи японското правителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *