Ирландия показа, че спасителната програма на ЕС и МВФ работи

Ирландия е първата страна в еврозоната, която излиза от спасителна програма, и това е значим момент не само за Ирландия, а и за цяла Европа.

Кризата бе изпитание за националните правителства, за европейската солидарност и за самия европейския проект. Нашият успех показва, че докато Европа търси отговори на критиките, критиците трябва да признаят действителните и значими знаци за напредък, извоювани с усилия от нашия народ.

Ирландия реши да излезе от спасителната програма без допълнителна кредитна линия за всеки случай и това стана възможно благодарение на постигнатото. Възстановихме конкурентоспособността на икономиката си, като цените у нас нарастват по-бавно, отколкото у търговските ни партньори. Направихме корекции в бюджета в размер на 18% от БВП и осъществихме значителни структурни реформи. Възстановихме доверието в чуждестранните инвеститори. Страната ни разполага със средствата, равняващи се на цялото финансиране, от което ще се нуждаем през 2014 г. От следващата година ще имаме бюджетен излишък, което означава, че събираме повече приходи, отколкото ще харчим за всичко, с изключение на лихвите по дълга.

Но най-показателната мярка за успеха ни са работните места. По време на кризата

губехме по 1600 работни места седмично, днес създаваме по 1200

И макар безработицата да остава неприемливо висока – 12%, тя все пак намаля чувствително – от 15% преди 2 г. Няма по-добър стимул за националния дух и по-добър показател за подобряващото се здраве на икономиката ни и устойчивостта на нашето бъдеще.

Създаването на работни места е в основата на нашия план за действие в Ирландия, така както трябва да е и в цяла Европа. По време на ирландското председателство на ЕС в началото на годината заедно с европейските си партньори одобрихме важни мерки в тази посока. Създаването на „Младежка гаранция“** е вероятно една от мерките, най-пряко адресирани към загрижеността за подрастващото поколение, което рискува да усети, че бъдещето му предлага много по-малко възможности, отколкото е имало поколението на родителите му. С това заявяваме, че няма да позволим нашите млади хора да станат безработни, без да сме направили всичко по силите си, за да ги подготвим за успех в трудните им начинания.

Разбира се, първостепенната задача на политическите лидери е да осигурят най-добрите условия за създаване на работни места – сред тях са стабилни публични финанси и целенасочени инвестиции.

Примерът на Ирландия показва, че трябва да се предприемат трудни, но балансирани действия. Приложихме изискваните от програмата на ЕС и МВФ общо 270 действия и мерки, ирландските домакинства направиха огромна саможертва, но успяхме да върнем контрола върху дълга си и да убедим чуждестранните кредитори, че Ирландия отново е сигурна страна. Всичко това трябваше да бъде направено така, че да се дадат гаранции, че трудните решения за банковия дълг

ще отговарят и на основното изискване за справедливост

Решенията трябваше да отчитат и саможертвата, която се изискваше от народа в името на фискалната отговорност, и да не подкопават растежа на реалната икономика, който бе нужен, за да проработи спасителният план. А когато е налице неоспорима решимост за реформа на публичните финанси, тя трябва да разчита на общоевропейска подкрепа за олекотяване на бремето, особено що се отнася до прекъсването на порочния кръг на банкирането и държавния дълг.

Радвам се, че в случая с Ирландия европейският отговор бе решителен в няколко важни сфери – ключови реформи в програмата бяха предоговорени, лихвеният процент бе намален и бе намерено решение на проблема с Anglo Irish Bank.

Ако някоя банка, където и да било в Европа, излага на риск финансовата система за всички страни членки, трябва да има набор от мерки, за да се предотврати този риск. Положихме усилия, за да интегрираме европейската икономика в името на благоденствието и сигурността на гражданите си. Искаме да реализираме и ползваме предимствата заедно.

Заедно трябва да се пазим и от рисковете

Народът на Ирландия от години работи, ще работи и занапред, за да изплува изпод тежестта на дълга, безотговорно натрупан от банките, от имотния и строителен балон, който те финансираха.

С решимостта си и със солидарността на нашите европейски партньори ние показваме, че това е възможно да бъде направено и че Европа може да се изправи пред предизвикателствата, пред които ни хвърли глобалната финансова криза.

Решимостта ни няма да се сломи, още повече че вече започваме да виждаме плодовете от усилията си. Не трябва да спада и европейската решимост за общи решителни действия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *