Италия и Испания могат само да се молят за чудо

След Гърция, Португалия и Ирландия дълговата криза е на път да погълне Испания и Италия. Общият размер на публичния и частния дълг на тези страни е 6.3 трилиона евро, пише Амброуз Еванс Причард в The Telegraph.
Спредът между доходността на италианските 10-годишни облигации и германските книжа с еквивалентен падеж днес достигна 300 базисни пункта.
Проблем има не само на теория. Италианската хазна трябва да се плати 69 млрд. евро по дълга си през август и септември и 500 млрд. евро преди края на 2013 г. А лихвената тежест върху възлизащия на 1.84 трилиона евро публичен дълг на Италия се покачва много бързо.
Испанските облигации са още по-скъпи. Очевидно и двете страни повтарят модела на Гърция, Португалия и Ирландия.
А вирусът се движи по европейската карта. Френските банки имат експозиции в размер на 472 млрд. долара в Италия и 175 млрд. долара в Испания, според Банката за международни разплащания.
Италианският премиер избра точно този момент, за да атакува собствения си финансов министър Джулио Тремонти, фигура уважавана от инвеститорите в световен мащаб.
„Той не е отборен играч, и смята, че е гений и че всички останали са кретени“, каза Берлускони.
„Правителството престана да съществува преди месеци“, коментира по този повод Масимо Джанини в La Repubblica.
Какво може да направи еврозоната, за да спре вълната от „шок и ужас“? Нови пакети от заеми няма да решат нищо. Политиците от Еврогрупата се преструват, че това е само криза на ликвидността.
А Германия не иска да признае, че тази криза не е приказка за морала, в която добродетелните и пестеливи тевтонци трябва да спасяват мързеливите гръко-латини и смучещите уиски келти.
Реално това е историческа структурна криза, причинена от присъщите дисбаланси между Севера и Юга на паричната съюз.
Последствията от това отричане на реалността са дълбоки. Германия трябва да бъде готова да купува или гарантира за испанския и италианския дълг или да пресече Рубикона на фискалния и политически съюз.
Очевидно е необходима смяна на ръководството на ЕЦБ, която през миналата седмица обяви, че германската инфлация е по-важна от финансовите проблеми на страните от еврозоната. Повишаването на лихвените нива беше направено с ясното съзнание, че едногодишният Euribor се използва за определяне на цената на 90% от ипотеките в Испания.
Това даде повод на един испански коментатор да заяви, че сградата на ЕЦБ във Франкфурт трябва да бъде изравнена със земята.
Къде е заплахата от инфлацията? Парите М1 в еврозоната намаляват на месечна база през последните два месеца. На годишна база увеличението на широките пари се забавя от 2.9% през март, до 1.2% през май.
В същото време индексите на производствената активност /PMI/ в Италия и Испания паднаха под линията на рецесията. Глобалният PMI индекс на Goldman Sachs показва, че 80% от света забавя темповете си на развитие, включително Индия и Китай.
Това очевидно не е моментът за повишаване на лихвите на ЕЦБ. Банката повтаря грешката си от 2008 г., когато затегна паричната си политика в разгара на петролната криза, докато половината икономики от еврозоната вече бяха навлезели в рецесия.
Да, наистина в Германия инфлацията е 2.3%, при целево ниво от 2%, но нещата не стоят по този начин в цялата еврозона.
Италия оставаше настрани от проблемите досега, въпреки загубата на 30% от конкурентоспособността спрямо Германия, от създаването на валутния съюз досега.
Италианските банки избегнаха до голяма степен последствията от кредитния балон и имотната криза в САЩ. Но срещу тях е застанала италианската държава, третият най-големият длъжник в света, с пасиви надхвърлящи 120% от БВП на страната. Доскоро дългът не беше проблем на фона на фискалния дефицит от 4.7% от БВП, но с оглед на икономическите проблеми и високите лихви, това може бързо да се промени.
Ново засилване на икономическия растеж в глобален мащаб ще смекчи кризата. Още половин десетилетие на лесни пари от ЕЦБ ще отслаби еврото и ще повиши конкурентоспособността, обезценяване на суверенните дългове също ще помогне. Но ако нито едно от тези неща не се случи Италия и Испания могат само да се молят за чудо.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *