И агенциите за имоти апелират за държавна намеса

Държавната намеса е много необходима в днешната ситуация на пазара на имоти у нас, коментира на пресконференция днес Теодора Димитрова, управляващ партньор на мрежата от независими агенции за имоти ERA за България и Румъния. По думите й въпреки че не е известно коя от мерките ще има ефект, „трябва да се действа, трябва намеса“. За пример тя даде Румъния, където е направено предложение за гратисен период за млади семейства с ипотека, които купуват дом за първи път.
Коментарът на Димитрова бе в отговор на въпрос по повод направено вчера предложение от строителната и нотариалната браншова камара за мораториум върху лихвите по ипотечните кредити, в случай че жилището е единствено за семейството.

Миналата седмица депутати поискаха по-дълъг допустим срок за просрочване на вноски по ипотечен кредит.
Около 150-200 агенции и офиси за имоти са затворили или спрели дейност у нас през януари, сочат наблюдения на ERA България, която контактува с приблизително 4 хил. регистрирани агенции за имоти у нас, които са предимно с до 2 офиса. Димитрова определи тази стойност като нормална и посочи, че в Испания за цялата 2008 година са затворили 80 хил. агенции за имоти, което е около 70% от общия им брой.
Колко агенции ще фалират до края на годината тя не се ангажира да прогнозира с аргумента, че това основно зависи от решението на собствениците им и доколко приоритетен е за тях този бизнес. По-рано този месец от друга франчайзинг мрежа – Century 21, прогнозираха, че около 3 хил. агенции за имоти в България се очаква да фалират тази година.
България все още не е фатално зависима от ипотечния си пазар, тъй като е започнала развитието си от много по-ниски нива в сравнение с Европа, представи Димитрова изводи от среща на ERA Европа и мастър франчайзерите от 20 европейски пазара миналия месец. България е на едно от последните места по задлъжнялост в Европа. Едва 12% е делът на жилищните кредити от БВП у нас, което е под средното за Европа от 50%, посочи Димитрова.
Спасителен пояс за страната ще бъде и високото ниво на собственост на жилища, като България се нарежда трета в ЕС след Румъния и Литва с над 90% частна собственост, посочват от компанията.
Важен фактор за развитието на пазара е и стойността на сделката (разходите за прехвърляне на собствеността върху имота). В ЕС тези разходи са най-големи в Белгия, където са равни на около 17% от цената на имота, докато във Великобритания те са около 2%. За България стойността на сделката е около 3,5-4%.
„Кризата е добър регулатор, а положителната страна от нея е по-големият избор за купувачите“, коментира още Димитрова. Тя посочи, че на пазара има голямо разнообразие от цени, тъй като продавачите са с различна нагласа и не са сигурни колко струва имотът им.
Заради несигурността на пазара агенциите от мрежата на ЕРА България (24 в цялата страна) отчитат 40% повишение на запитванията към тях през януари на годишна база.
По данни на агенциите през последните 4 месеца 86% от сделките с жилища с кредит са се сключвали до 70 хил. евро, като заемните средства не надхвърлят 50 хил. евро.
Основните затруднения на пазара идват от голямото разминаване в очакванията на купувачи и продавачи. Продавачите не могат да се адаптират толкова бързо към динамичния пазар с понижаващи се цени и живеят с невалидна стойност за цената на имота си от средата на 2008 г., посочват от компанията.
Част от продавачите са и собственици, които са надценили възможностите си и към настоящия момент изпитват затруднение при обслужването на кредитите си, но вълна от такива няма. Подобно явление има в Русе, Плевен и Добрич, където ръстът на цените през последните години беше голям, сочат данни на агенцията.
Най-търсени остават двустайните жилища и гарсониерите в централните части на градовете, като се предпочита предимно старо монолитно строителство. Към новото също има интерес, но се търсят готови имоти поне с Акт 15. Почти никакъв е интересът към жилищата в строеж.
В настоящата ситуация тенденцията е към понижение на цените на жилищата, като то е най-голямо при офертните стойности на жилища в строеж, панелни жилища и селски имоти. Запазват цените си само луксозните и изключително качествени имоти, чиито собственици могат да изчакат, както и строители, които строят със собствени средства.
Средно разликата между оферирана и постигната цена е между 10 и 20%, сочат още данни на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *