И бизнесът иска нормативни промени за узаконяване на неформално придобити умения

Наред с експерти по социална политика и представители на бизнеса алармираха за необходимост от спешни мерки за валидирането на неформално придобити знания и умения.

Те са свързани с нова политика по създаването на възможност хора, придобили знания и умения по неформален начин, да официализират знанията си. Пред Investor.bg бившият министър на труда Иван Нейков коментира, чеако държавата не вземе мерки, необразованите и хората без квалификация ще преминат в сивата икономика до десетина години. За Нейков официалното признаване на знания и умения, придобити по неформален начин, е абсолютно наложително.

Към това становище се присъединяват и от Българската стопанска камара (БСК), които също алармираха, че в България все още липсва правна рамка, която да позволява да се узаконяват знанията и уменията, придобити извън образователната система. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев коментира, че почти незначителен е делът на българите, които полагат усилия самостоятелно да повишават и разширяват професионалната си квалификация.

Разликата между България и страните от ЕС в това отношение е огромна и продължава да се увеличава. Едва 2,1% от заетите между 18 и 64-годишна възраст и 3,2% от безработните у нас самостоятелно повишават и разширяват професионалната си квалификация. В ЕС делът на тези хора е съответно 13,4% и 12,8%, сочат данни, предоставени от БСК.

Данев посочи, че днес хората имат лесен и бърз достъп до знание, чрез интернет пространството, което е пълно с безплатни платформи за обучение – включително на водещи световни висши училища като Харвард, Принстън, Джорджтаун.

„След като се обучи обаче човек няма възможност да валидира придобитите знания и да получи легален документ от образователната система за това. Отдавна очакваме нормативни промени в тази посока, но те не се случват. Причина за това е постоянното отлагане на приемането на промените в нормативната база, свързана с професионалното образование и труда“, категоричен е Божидар Данев. Липсват и процедури и методология за акредитация на валидиращите знания институции“, подчерта изпълнителният председател на БСК.

Той допълни, че българската образователна система драматично изостава от динамиката в икономиката и развитието на технологиите. Стандартите, по които образованието ни работи, са много далеч от професионалните стандарти, определени от бизнеса, коментира той. И допълни, че компаниите вече сами подготвят кадрите си, без да се интересуват от знанията на служителите, придобити в училище или в университета.

Той обърна внимание, че в интернет вече съществува платформа, чрез която всеки може да провери дали знанията и уменията му отговарят на изискванията на бизнеса за съответната професия и длъжност. Това е онлайн платформата MyCompetence, разработена от БСК по проект, съфинансиран от Европейския социален фонд по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Припомняме, че едно от възможнитерешения на казусадава проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” – „Нова възможност за моето бъдеще“ на Министерството на образованието и науката, свързан с признаване на неформални умения и знания.

Проектът е насочен именно към хора, които са придобили неформални професионални знания и умения и търсят начин да ги докажат и да имат документ за това. Ако кандидатът премине през съответното обучение и докаже умението си, получава свидетелство за професионална квалификация, което да му послужи пред работодател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *