И германците обичат „бурканбанк“

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Спестовните касички все още
са на мода сред германците

Под дюшеците на германците дремят спестявания за милиарди. Това се дължи на нагласите на германските спестовници, които в повечето случаи са изцяло консервативни, макар това да им носи главно финансови загуби.

Повече от една четвърт от гражданите на Германия имат спестявания от най-малко 5000 евро в спестовна книжка, в разплащателната си банкова сметка или просто под дюшека. На въпроса: „Колко пари пестите по класическия начин?“ най-честият отговор (28 процента) гласи „5000 евро или повече“. Съотнесено към цялото население, това означава, чегерманците между 16 и 65 години /или тъкмо онези, които изобщо биха могли да правят спестявания/държат най-малко67 милиарда евро в спестовен влог или в „бурканбанк“.

Експертите не се уморяват да разясняват, че хората не бива да се осланят некритично напредполагаемата сигурност на класическите спестовни форми и да забравят, че ниските лихви, които получават,се „изяждат“ от инфлацията. Така милиарди евро в Германия остават с нереализиран потенциал.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В чорап вместо в акции
67 милиарда дремят под дюшеците
В групата на 45- до 65-годишните броят на онези, които пестят по класическия начин, възлиза дори на повече от 34 процента.Тъкмо те обаче би трябвало да влагат парите си по-разумно, тоест така, че да очакват реална печалба от спестяванията си.
Така например при една фондова полица за пенсионно осигуряванеклиентът“удря“ няколко цели едновременно:трупа пенсионни вноски, същевременно ползвазастрахователна защита за доживотно изплащане на сумите, аможе ида извлича ползи отдинамичното развитие на капиталовите пазари. Освен това фондовата полица предлага възможност за активно управление на рискачрез разпределение на вложенията в различни видове продукти.
От друга страна клиентът може да реагира гъвкаво на житейската си ситуация, съответно увеличавайки или намалявайке дела на рисковите акции в депото.Не на последно мястофондовите полици са достатъчно гъвкав инструмент, който отчита страха от обезценяване на парите и свързаното с това желание да се инвестирав материални ценности като недвижимо имущество, суровини, благородни метали, произведения на изкуството и т.н.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *