Йената стабилна след референдума в Крим, а китайския юан ще се търгува вече в по-широк диапазон

Йената започна седмицата в добри позиции, тъй като пазарите са напрегнати след вота на жителите в Крим да бъдат анексирани от Русия. Това провокира предпазливите инвеститори да търсят сигурност.

Над 90% от избирателите в Крим гласуваха в неделя да скъсат с Украйна и да се присъединят към Русия, резултат който беше отречен от Запада и Киев. Американският президент Барак Обама заяви, че Вашингтон отхвърля резултата от референдума и предупреди, че САЩ имат готовност да наложат санкции на Москва.

Рекорден спад на притежаваните от чужди правителства американски облигации на Федералния резерв доведе до спекулации, че Русия е намалила доларовите си резерви преди възможните санкции на Запада. Азиатските инвеститори обмислят също и съобщението от Пекин в събота, че ще удвои търгувания рейндж на юана. Това намерение се счита в голяма степен за позитивно за долара, но е малка вероятността Китай да допусне големи движения в рамките на по-големия диапазон.

Долар/йена е на 101.44, докато евро/йена е 141.00. Единната валута се разменя за 1.3899 срещу зелените пари, но все още не е далеч от две и половина годишния връх в четвъртък на 1.3967. Тогава обрата настъпи след изразените от председателя на ЕЦБ Марио Драги опасения от високите нива на еврото.

Данни за спекулативните позиции от петък показаха, че спекулантите са намалили залозите за долара за пета поредна седмица считано към дата 11 март, като дългите доларови позиции са на най-ниските нива за последните четири месеца. Като цяло обаче инвеститорите запазват нетно дълги позиции в долара за 19-та поредна седмица. За последно те са били на къси доларови позиции в края на октомври 2013 година. В същото време късите позиции в йена са нараснали до 2-месечен връх. Силата на йената през последните дни заради геополитическото напрежение вероятно е по-скоро покриване на къси позиции отколкото откриване на дълги.

Търсене на сигурност заради обстановката в Украйна доведе д 6-месечен връх на златото

Златото се търгува близо до най-високите си нива за последните 6 месеца благодарение на слабите акции и вота в Крим за присъединяване към Русия, който засили напрежението между Москва и Запада.

Жълтият метал отчита растеж от 15% от началото на годината, докато нарастващото геополитическо напрежение и страховете за забавяне на икономическия растеж провокираха търсене на сигурност. Спот цената е 1381 долара, но по-рано удари 1391.76 долара, което е най-високото ниво след 9 септември. Азиатските борсови индекси паднаха до едномесечни дъна.

Подкрепяните от Москва управляващи в Крим обявиха, че 96% във вота са гласували в полза на напускане от Украйна и присъединяване към Русия. Западните сили определят вота като незаконен и обмислят серия от санкции.

Барак Обама проведе разговор с Владимир Путин и съобщи на руския президент, че той и западните му партньори имат готовност да наложат допълнителни мерки срещу Москва за нарушаване териториалната цялост на Украйна.

Златните фондове за търговия продължават да привличат нови пари търсещи сигурност. Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust нараснаха в петък с 3.29 тона до 816.59 тона. Междувременно хедж фондовете и паричните мениджъри увеличиха залозите си в опции и фючърси на златото за пета поредна седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *