Какво да правим при проблеми с кредита

При затруднения хората спират да погасяват първо кредитните си карти

“Вода се пести, докато я има” е стара поговорка, за която се сещаме на прага на всяка криза. Страхът от сериозно забавяне темповете на родната икономика вече не е неоснователен и проблемите, с които големите световни икономики се борят от месеци, вече са у нас. Сега е време бизнесът и домакинствата да преразгледат своето финансово състояние, за да може адекватно да реагират на променящата се икономическа среда.
МеркиДомакинствата, които имат кредити, трябва да знаят какво да предприемат при затруднения. Действията им ще са от особена важност за финансовото им оцеляване. Практиката сочи, че при финансови затруднения хората спират да погасяват задълженията си в следния ред: кредитна карта, потребителски кредит, лизинг и на финала ипотека. За да не се стигне дотам, трябва да се научат да планират разходите си съобразно промяната на приходите си. През последните години икономиката ни се развиваше динамично и хората приеха за най-естествено доходите им да растат. За съжаление никой не е застрахован от драстично намаляване на приходите и дори загубата им за известно време.
РисковеНай-големият риск остава загубата на работа. Ако това се случи, кредитополучателят трябва незабавно да потърси съдействие от финансов специалист или от кредитния си инспектор в банката, който да направи разумно разпределение на средствата му. За радост в България при голям процент от ипотеките основният кредитополучател има съдлъжник, който може да поеме месечната вноска през кризисен период. Затруднения може да изпитат и онези, чиито приходи не са намалели. Причината най-често е в неочакваното повишаване на разходите или в грешна преценка за платежоспособността. Подмамени от добрите възможности, които потребителски кредити и кредитните карти дават, много клиенти надскочиха възможностите си и задлъжняха повече от разумното. Те трябва да планират внимателно разходите си. На някои ще им се наложи дори да се лишат от всичко освен от стоките от първа необходимост. Кредитните карти трябва да се използват изключително разумно и хората, които нямат воля да ограничат импулсивните си покупки, трябва дори да ги забравят в моменти на нестабилност.
ИзходКогато не разполагат със средства за вноската си, клиентите трябва да се обърнат към банката с молба за разсрочване. Така ще намалят размера на месечната си вноска. Таксата за тази услуга е фиксирана в договора и обикновено е от 0.1 до 1.5% от остатъка по главницата. Ако намаляването на вноската не води до решение на проблема, най-добрата стъпка е продажба на жилището и погасяване на кредита. Макар и краен, този вариант е по-добър от изпадането в просрочие и пълната загуба на имота.
Сега не е момент за рефинансиранеТова, което потребителите трябва да знаят е, че в период на динамично развитие във финансовия сектор не е подходящо да се предоговаря или рефинансира изтегленият кредит.Промените в средата засягат всички играчи на пазара и надали някой от тях ще може да предложи значително по-изгодни условия от останалите. В същото време условията за нови клиенти в момента не са по-изгодни от тези за старите потребители.
Тихомир Тошев – КредитЦентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *