Какво представляват авторските ми права?

Случва се, когато търся информация в интернет, да попадна на материали – снимки, статии, музика и други, които сам съм изготвил. Оказва се обаче, че без мое разрешение и без аз да зная, някой е решил да ги използва за лични облаги, поставяйки името си под тях. Възможно е и такива да бъдат обработени без съществени промени и разпространени чрез хартиени издания, телевизия, радио и други. Мога ли обаче да твърдя, че моите произведения и творби са обект на авторско право, как възниква то и какъв еобхватът на правата мивърху моите произведения?

Автор съм, когато в резултат на творческата ми дейност създавам произведение в областта на литературата, изкуството или науката.Когато произведението е плод на творчески усилия на още някой, заедно с него сме„съавтори”и заедноносим авторските права върху него.

Важно!Когато е налице спор за авторските ми прававърху дадено произведение, до доказване на противното за автор на произведението се смята лицето, чието име или друг идентифициращ знак (подпис, печат, лого и др.) са посочени по обичайния за това начин върху оригинала на произведението, копия или екземпляри от него и/или техните опаковки.

Кога възниква авторското ми право?

Авторското ми правовърху произведения на литературата, изкуството и науката възниква от момента, в който съм създал произведението.Не е необходимо да го регистрирам или да му търся признание от дадени органи.

Какво може да бъде обект на авторското ми право?

Обекти на авторското ми право савсички произведения на литературата, изкуството и науката, които са резултат на творческата ми дейности са изразени по какъвто и да е начин и в каквато и да еобективна форма.

Обектите на авторско право лесно могат да бъдат припознати поидентификационния символ,който най-често се поставя в долния край на произведението, а именно:©,което произлиза от“copyright”и в превод означава авторско право. За първи път този символ е посочен в Закона за авторското право на САЩ от 1909г.

Важно!Съществуват изключения, които не се приемат за обекти на авторското ми право съгласно българското законодателство.Не може да претендирам за авторско право върху:нормативни актове (закони, кодекси, правилници, наредби и др.); индивидуални актове (заповеди, разрешения и др.) на държавни органи за управление, както и официалните им преводи; идеи и концепции; фолклорни творби; новини, факти, сведения и данни.

Какво влиза в обхвата на авторското ми право?

Като автор на едно произведение притежавам така наречените имуществени и неимуществени права върху него.Неимуществените праваса:

да решавам дали създаденото от мен произведение можеда бъде разгласенои да определям времето, мястото и начина, по който да стане това;
да искампризнаванена авторство върху произведението ми;
да реша дали произведението ми да бъдеразгласено под псевдоним или анонимно;
да искамимето ми, псевдонимът ми или друг идентифициращ ме авторски знакда бъдатобозначаванипо съответния начин при всяко използване на произведението ми;
да искамзапазване на цялостта на произведениетои да сепротивопоставям на всякакви променив него, както и на всяко друго действие, което би могло да наруши законните ми интереси или личното ми достойнство;
дапроменям произведениетоси, ако с това не нарушавам права, придобити от други лица;
да имамдостъп до оригиналана произведението, когато то се намира във владение на друго лице и когато това е необходимо с оглед упражняване на неимуществено или имуществено авторско право;
даспра използването на произведението, поради промени в убежденията ми, с изключение на реализираните произведения на архитектурата, като обезщетя за претърпените вреди лицата, които законно са придобили правото да използват произведението ми.
нямам правода се противопоставя на желанието на собственика на произведението на архитектурата да го разруши, преустрои, надстрои или пристрои, ако това се извършва в съответствие с действащите разпоредби.

Имуществените прававърху авторските ми произведения са:

да позволя моето произведение да бъде възпроизвеждано;
да разпространявам и да позволя разпространението на оригинала/екземпляри от произведението ми сред неограничен брой лица;
да позволя представянетои изпълнението на произведението ми публично;
да позволя излъчването и предаването на произведенията ми по радиото, телевизията и в интернет пространсвото;
да показвам и да позволя показването публично на мои произведения на изобразителното изкуство или на такива, създадени по фотографски и аналогичени на него начини;
да превеждам произведението ми на други езици. Преводите, извършени от преводач, също изискват моето съгласие като автор;
да преработвам и синхронизирам произведението ми. Под преработка се разбира и приспособяването и внасянето на всякакъв вид промени в произведението, както и използването на произведението за създаване на ново, произлизащо от него;
да осъществявам и да позволя извършването на внос и износ в трети държави на екземпляри от произведението ми в търговски количества.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *