Какво пречи на Facebook да стане най-голямата видео платформа?

През последната година Facebook се фокусира върху създаването на своя видео платформа, пише изданието BusinessInsider. Социалната мрежа успя да достигне над 4 милиарда гледания на ден през април. За сравнение – през септември миналата година броят на показванията беше 1 милиард.

Наскоро компанията излезе с две амбициозни съобщения, които я правят по-сериозен претендент за приходите от реклами при гледането на видео.

Facebook представи нов формат за рекламиране във видео съдържанието, който позволява на търговците да избират дали да плащат само когато зрителите се задържат за поне 10 секунди, или винаги, когато някое видео се появи на новинарския поток. Компанията предвижда и експеримент с приходите, според който част от тях ще се дава на създателите на видео, подобно на модела на YouTube.

Въпреки този прогрес обаче, все пак има две големи предизвикателства, с които Facebook ще трябва да се справи преди да се превърне в истински източник на видео.

1. Най-важно е съдържанието

Ако Facebook иска да разкара YouTube от пътя си, за да стане най-доброто място за споделяне, откриване и гледане на видео, му трябва много висококачествено и оригинално съдържание.

В момента компанията се бори с оригиналността в съдържанието. Хора с много последователи в социалната мрежа – включително известни личности като Перез Хилтън и Тайриз Гибсън – имат лошия навик да взимат популярни видеоклипове от други сайтове и да ги качват във Facebook за собствена облага.

Въпреки че социалната мрежа ще премахва съдържание, което нарушава правата на интелектуалната собственост, досега не е направила много, за да попречи тези видеоклипове да бъдат качвани.

Тази идея се отнася и до клипове, които съдържат откъси от музика, защитена с авторски права.

YouTube е решила този проблем с Content ID – софтуер, който проверява всички качени материали, и или ще премахне съдържанието, или ще позволи на създателя да събира приходи от реклама.

2. Авторите имат нужда от повече стимули

Facebook трябва да докаже на потенциалните автори на видео, че може да им помогне да изкарат пари.

Като за начало, компанията тества модел за споделяне на приходите с шепа партньори като Funny or Die и NBA. Социалната мрежа ще трябва да отвори вратите на програмата си, за да привлече постоянния поток от качвания, на които YouTube се радва от създатели като PewDiPie, Bethany Mota, Hannah Hart или Nash Greir.

Въпреки че Facebook може гордо да се хвали с 4-милиардните си гледания (тук трябва да се отбележи, че социалната мрежа пресмята едно гледане като всеки път, в който дадено видео се е пуснало на нечий екран за поне 3 секунди), в края на краищата е рекламна компания и трябва да докаже, че може да прави пари от видео показванията.

Докато Facebook се придвижва към завземането на поредния връх в интернет пространството чрез гледане и споделяне на видео, ще му трябва много повече от домашно заснети клипове „Предизвикателството с кофа ледена вода“ (което привлече над 10 милиарда гледания миналата година), за да спечели в битката за надмощие в света на видеоклиповете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *