Какво промени кризата за инвеститорите?

Въпреки усещането за известно стабилизиране на световната икономика от финансовата криза и завръщането на инвеститорския интерес към финансовите активи, някои неща за инвеститорите никога няма да са същите.
1. Инвестицииите – по-малко риск. В близкото минало – преди 2008 г., агресивен портфейл притежаваше 80% или повече в акции. Независимо от възстановяването или това, което очакват за бъдещето на индексите, инвеститорите са толкова засегнати от загубите по време на мечия пазар, че ще трябва да мине доста време, за да наберат смелост да се върнат към тези проценти, според специалистите.
С особена сила е възможно това да важи за институционалните инвеститори и пенсионните фондове. След загубите от по над 50% родните инвестиционни фондове най-вероятно ще са доста по-консервативни.
Новите норми за агресивните инвеститори най-вероятно ще се изместят към 50-60% от активите им.

2. Пазарите – по-голяма волатилност.Очаква се волатилността да продължа да е висока. Битката между биковете и мечките, между свършила ли е рецесията или не, най-вероятно ще е голяма и ще продължи да диктува настроенията на международните пазари. Това неимоверно най-вероятно ще оказва влияние и върху родните индекси. Възможно е да продължим да сме свидетели на силно лакатушене нагоре-надолу, на период на силен ръст, последван от подобен по големина спад.Как да се справим с това? Опитайте се да гледате в един по-продължителен хоризонт от време напред.

3. Диверсификация – повече избори.Наблюдавахме по време на кризата тотално обвързаност на движението на всички пазари и всички класове активи, което сериозно разклати теорията за диверсификация. Дотук с традиционните съвети за това да държим приблизително еднакви дялове в акции от различни сектори, в такива ориентирани към “ръст“ и “ценност“, акции на малки и големи компании, чуждестранни и местни и т. н.
Диверсификацията може да придобие нов смисъл и да изисква подбор изцяло на различни класове активи, като злато, недвижими имоти, чуждестранни валути и т.н. Изражението на новата вълна може да стане реално с възникването на нови инвестиционни продукти, структурирани по различен начин и предлагани за големи и малки инвеститори.

4. Дивидентите – няма гаранции. Връзката между постоянни дивиденти и финансова стабилност е нарушена. Застрашени от отпадането на дивидент или неговото намаляване са дори и традиционно най-консервативните в това отношение компании. Компаниите от финансовия и застрахователен сектор, както и индустриалните гиганти, прибягват до намаляване на изплащания си дивидент, което може да е тенденция, която да продължи за един доста дълъг период от време, до трайни признаци за възстановяване на икономиката.

5. Кредитите – по трудни за получаване.Безспорно финансовата криза засегна в най-голяма степен финансовите институции. След отписването на стотици милиарди активи банките определено ще преразгледат стратегията си на риск и отсега нататък ще бъдат значително по-консервативни. Макар и родните банки да не бяха така развити като западните, те също ще усетят този негатив по направление на финансирането им от компаниите-майки.За обикновените хора това се превежда в по-труден достъп до кредити и най-вероятно запазване на относително високи нива на лихвите за един доста продължителен период от време до трайно възстановяване на паричните пазари (което не е ясно точно кога ще се случи).

6. Правителството – видима ръка.Край на ерата на свободен пазар без правителствена намеса. Особено силно важи това за западните пазари, където икономиката бе значително по-либерална. За България, където правителството винаги е играло една значителна роля при преразпределянето на БВП и често дори има нетипични функции да управлява някои компании, това няма да е нещо кой знае колко ново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *