Какво трябва да направя, когато намеря чужда вещ?

Докато се прибирах към вкъщи намерих на земята мобилен телефон. Взех го със себе си и сега не съм сигурен какво да правя. Какви права и задължения имам?

Мога ли да стана собственик на намерената вещ?

Не, няма законен вариант, при който човек може да стане собственик на намерена чужда вещ. Единствено общината или държавата в някои случаи могат да станат собственици на намерени вещи, но ако се изпълнят определени условия, за които ще стане въпрос по-надолу.

Какви задължения имам?

Основното задължение на всеки, който намери чужда вещ, е да я върне на нейния собственик в 7-дневен срок. Ако не мога да открия собственика или не знам кой е, тогава трябва да предам вещта в служба „Общинска собственост“ към съответната община. От практическа гледна точка обаче е прието, че предаването може да се осъществи и в съответното полицейско районно управление или кметството. Много важно тук е да знам, че за неспазване задължението за връщане на вещта в 7-дневен срок е предвидена глоба от 100 лв. до 300 лв. След предаване на вещта в общината, собственикът й има 1 година, за да си я потърси, след което тя става общинска собственост.

Важно е също така да знам, че обществените места като летища, метростанции, автобусни и ЖП гари и др. имат собствен ред за предаване на намерени вещи, както и за тяхното съхранение и поискване. Особеното тук е, че вещите се смятат за забравени, а не изгубени и, ако не предам вещта, мога да бъда обвинен в кражба.

Какви права имам?

В случай че намеря чужда вещ, имам право да поискам от нейния собственик да ми възстанови разноските, които съм направил по нея, както и да получа възнаграждение. Възнаграждението е в размер на 10 % от стойността на вещта. Намирам изгубено куче пред дома си и се заемам до го върна на собственика му. Завеждам кучето на ветеринар, тъй като има рана на лапата, купувам му храна и каишка. При връщането на кучето имам право да поискам от собственика две неща:

Възнаграждение в размер на 10% от стойността на кучето.
Направените разноски (ветеринарен преглед, каишка, храна).
Ако намеря пари или част от вещите, които намеря са пари, ще се действа по същия начин, но с една особеност. С намерените пари имам право да покрия разходите, които съм направил по вещта, или т.нар. прихващане. Намирам чантичка с документи и пари в нея. По документите виждам, че собственикът на чантичката живее на другия край на града. Отивам до адреса и за направените транспортни разходи мога да задържа определена сума от намерените пари. Сумата трябва задължително да е равна на сумата на направените от мен разходи.

Има и един особен случай на намиране на вещи, когато те са заровени в земята, зазидани или скрити по някакъв друг начин. Обикновено става въпрос за вещи с историческо, културно или друго значение и техният собственик няма как да бъде открит. Такива вещи директно стават собственост на държавата още от момента на намирането им. Лицето, което ги е намерило, има право на 25% от стойността на намереното. Докато копая в градината на село намирам две средновековни сребърни монети. Те автоматично стават собственост на държавата и трябва да ги предам, но имам право на възнаграждение в размер на 25% от тяхната стойност.

В случай че по един или друг начин аз открия съкровище и не съобщя за това в общината в срок от 7 дни, аз ще извърша престъпление, което се наказва с пробация или глоба в размер до 1 000 лв. Ако намереното съкровище е в особено големи размери или пък откритите вещи имат културна стойност, наказанията са още по-сериозни като включват дори лишаване от свобода.

Какво най-важно трябва да запомня?

Няма законен начин да стана собственик на намерена чужда вещ.
Трябва да я върна в 7-дневен срок на нейния собственик или да я предам в общината в служба „Общинска собственост“.
Ако задържа вещта повече от 7 дни, може да ми бъде наложена глоба от 100 лв. до 300 лв.
Имам право да поискам от собственика да ми се възстановят разходите, които съм направил по намерената вещ.
За намерени заровени, зазидани и скрити по друг начин вещи, които стават собственост на държавата, имам право да получа възнаграждение в размер на 25% от стойността на вещта.
(*)Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт.(*)

Автор: Станислав Иванов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *