Как БНБ избира синдици на банки: без критерии и на тъмно.

Без правила и критерии и при пълна непрозрачност Българската народна банка решава кой може да бъде синдик на фалирала банка. Изборът кой да разпределя активи за милиарди става чрез влизане в списък, който е таен и се попълва по благоволение на някой в централната банка. Въпросът е принципен, но е особено актуален покрай предстоящите назначения в КТБ.

Обобщените изводи са от допитване на „Капитал Daily“ до търговски адвокати и до присъстващи в обновения списък на синдиците. А самата БНБ не отговори на въпросите как точно и кой избира имената във въпросния списък, има ли критерии и какви. Същите въпроси преди ден повдигнаха и от асоциацията на банките.

Подавате молбичка

Законовите изисквания към банковите синдици са прекалено общи. В резюме: да са юристи или икономисти, с банков или финансов опит и да не са свързани с фалиралата банка. Включени в списъка заявиха, че не са се явявали на изпит, какъвто има за синдиците при фирмените фалити. Търговски адвокати посочиха, че за да движат несъстоятелността на търговски дружества, първо полагат изпит, после всяка година трябва да се доквалифицират, плащат застраховка и такса за присъствието си в съответния списък, който е публичен.

Оказва се, че за списъка за банкови синдици може да кандидатства всеки желаещ (и отговарящ на условията в ЗБН) с молба-заявление до БНБ, автобиография и декларация за данни за професионална квалификация, удостоверяващи, че отговаря на изискванията на закона. Въпрос на преценка на БНБ е дали да бъде включен в списъка на синдиците или не, коментира присъстващ в него юрист.

За тази задача отговаря подуправителят на „Банков надзор“. Тъй като Цветан Гунев в момента е в отпуск заради разследване, в момента подпис слага Димитър Костов, подуправител управление „Банково“. Той е решавал кой да бъде допълнен през лятото, обясни адвокат.

Няма практика и съответният одобрен да бъде уведомен или контактнат от централната банка. „Научих, че съм в списъка, от публикуван в медиите такъв, не съм питал, не са ме и уведомявали от БНБ“, посочи още той. По думите му присъствие в списък на синдиците не означава директно, че ще бъде синдик на банка в несъстоятелност.

Тези, които са били част от въпросния списък и преди обновяването му, през лятото на тази година са получили писма със запитване от БНБ за потвърждение на желанието им да бъдат в него, както и изискване за обновяване на данните за професионална квалификация. Няма яснота обаче новите имена, които са включени в списъка, по какъв начин са адресирани. Не е ясно и кои са новите имена в него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *