Как влияе ниската доходност в САЩ на „петте крехки икономики“?

Доходността по американските държавни ценни книжа (ДЦК) остава ниска през 2014 г., противопоставяйки се на консенсусните оценки за ръст на фона на подобряващата се икономика и свиването на покупките на активи от страна на Федералния резерв.

„Мечият пазар ни казва, че това са зловещи сигнали за по-слаб предстоящ растеж“, каза пред CNBC Ник Райх, главен изпълнителен директор в Earnings Scout.

Въпреки това Райх посочи, че „икономиката е все по-добра“, което по думите му е засилило интереса към нововъзникващите пазари, назовани по-рано от Morgan Stanley като „петте крехки“. Това пък от своя страна спомага за подтискането на доходността по американските ДЦК, а оттам – и на лихвените проценти.

Валутите на Бразилия, Индонезия, Индия, Турция и Южна Африка бяха силно засегнати през 2013 г., до голяма степен благодарение на ръстовете на дефицитите им по текущата сметка, които ги направиха по-зависими от чуждестранните капиталови потоци.

„Всички мислеха, че лихвените проценти ще се покачат и тези страни ще бъдат смазани“, заяви Райх по повод прогнозите за 2014 г.

„Всъщност спадът на лихвите в САЩ подкрепи валутите на тези развиващи се страни, централните банки на много от които увеличиха ставките си в края на миналата година, за да се предпазят от девалвация на пари си в случай на ръст на лихвените проценти в САЩ“, каза още той.

„През 2014 г. Индия увеличи експозициите си в американски дълг с 3 ​​на сто, Бразилия – с 5 на сто, Турция – с 9 на сто, а Южна Африка – с 36 на сто“, изтъкна Райх, позовавайки се на статистически данни от Министерството на финансите на САЩ.

„След като пък доходността в САЩ спаднали, борсата в Индия нарасна с над 22 на сто. Бразилските акции се покачиха с близо 10 на сто, а турските – с 23%. Борсата в Южна Африка пък добави почти 11 на сто“, каза главният изпълнителен директор в Earnings Scout.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *