Как Гунвор манипулира цената на петрола?

Само преди дни гигантът обяви, че планира да се върне към търговията с електричество. България също влиза в плановете…
The Economist публикува обширен материал за дейността на дружеството. Изданието разкрива как Gunvor печели огромни суми, търгувайки с петрола Urals. Тяхната стратегия е класическа: купуват евтин руски нефт и го продават в чужбина на пазарни цени.
Работата е там, че спот пазарът на нефт не се регулира и руският закон дава на компанията голяма свобода за маневри. Парите от приходите обаче не отиват в бюджета на страната, която се изхранва основно от продажбите на петрол.
Спот пазарите вече станаха обект на безпокойство за регулаторите. През март по молба на ръководителите на страните от Г20, където влиза и Русия, Международната организация на комисиите по ценните книжа (IOSCO), която обединява финансовите регулатори от различни страни, започна да разглежда въпроса за реформирането на системата, която определя цените на нефта. Една от неговите цели е да гарантира справедливостта при формирането на цените. И ако подозренията за спекула се окажат обосновани, търговските операции на Gunvor с Urals ще докажат колко е уязвим пазарът на петрол.
Единствено Gunvor знае дали компанията е имала намерения да променя цената на Urals, но нейните представители са непреклонни, че не са направили нищо нередно. При Владимир Путин, който през март бе преизбран за президент на Русия, Gunvor се превърна от малка, и неизвестна компания, в най-важния трейдър на руски нефт. Преди президентските избори опозицията и протестиращите критикуваха Gunvor за това, че печели от руския нефт и на всичко отгоре е базирана в Швейцария, което означава, че парите от гигантските печалби не влизат в руския бюджет.
Ако Путин иска да спази обещанието си Русия да получава най-добрата цена за своя нефт, ще му се наложи да погледне сериозно какво се случва на пазара на Urals.
Марката Urals заема огромна част от руския износ на нефт, която съставя около 5 млн. барела на ден. Тя се продава от компании за добиване на нефт, включително „Газпром нефт“, „Роснефт“ и „Сургутнефтгаз“, и е купувана от европейски преработвачи като Hellenic и Ina и техни клонове като Royal Duch Shell и Total. Посредници в сделките между тях са Glencore, Vitol и същата Gunvor.
Сделки през „прозореца“
По традиция спот сделките на Urals са от частен характер и не се разгласяват публично. Цената на Urals обикновено се публикува от агенцията Platts, която прави обзор на нефтения пазар в ежедневния отчет на бюлетина Crude Oil Marketwire, който съдържа най-важните данни относно заявките за търговия с петрол, както и за вече приключилите сделки.
Използвайки тези публикации Platts определя дневната цена на петрола, но най-голямо значение има последният половин час от търговете, който приключва точно в 16,30 лондонско време, когато цената забива на едно място. Но да се върнем назад: малко преди 15.45 Platts предлага на участниците в пазара да публикуват информация за изложените заявки или оферти, след което подаването на оферти спира. В 16.00 започва половинчасовият прозорец, по време на който експертите на агенцията следят за провеждането на сделки. Така на база на информацията, която събират за пазара, те определят средната цена за деня.
Тази система е известна още като „цена на затваряне“ или (Market-on-Close — MOC). Нейните предимства се състоят в това, че тя не се опира единствено на субективизма на експертите в агенцията, а използва формален механизъм за ежедневното определяне на цените. Системата избягва недостатъците на средната цена за деня, която често се оказва прекалено висока за падащия пазар и прекалено ниска за растящия.
От Platts смятат, че няма как Gunvor или някоя друга компания да са заблуждавали пазара. „Според нас нито една компания не е способна да определи собствена цена по време на МОС“, твърди Platts в своето изявление. В агенцията са убедени, че техните мерки за безопасност и взаимодействието на купувачи и продавачи, които следват своите интереси, не позволяват деформация на цената. Но едва ли в агенцията не знаят, че всяка система може да се обърне в нечия полза, както и че трейдърите обичат да си играят с цените.
Въпреки твърдата позиция на Platts, The Economist е на мнение, че даден трейдър е способен да ръководи „цените на затваряне“. Специално за изданието консултантът по нефтения пазар Едуард Остъруолд, който има дългогодишен опит в Централна Европа и Русия, анализира дейността на Gunvor на основа на публичните данни на Crude Oil Marketwire. Анализът обхваща периода между януари 2005 (след като „Роснефт“ взе контрола над Юганскнефтегаз и май 2009 година (преди съдебния спор за клевета между Gunvor и The Economist).
Gunvor продава и предлага нефт чрез „прозореца“ на МОС. Това се обяснява с факта, че компанията купува нефт не от спотовия пазар, а от търгове и чрез дългосрочни договори с руските производители на петрол. Така те се сдобиват с големи количества петрол, от които бърза да се „избави“. Продажбите през въпросния прозорец на МОС се осъществяват чрез концентрирани серии сделки, които обикновено продължават няколко дни. Действията на Gunvor привличат вниманието на The Economist с това, което се отличава от действията на други компании – нейните серии от сделки много често съвпадат с пазарния спад на Urals.
Подобно поведение е странно, но само на пръв поглед, тъй като трейдърите като Gunvor обикновено са еднакво заинтересовани както във високата продажна цена, така и в ниската покупна цена. Напълно е възможно именно търговската стратегия на Gunvor да е довела до понижаването на спотовите цени на Urals.
За въпросния период от 4 години и 5 месеца Crude Oil Marketwire отразява 1218 оферти за покупка и продажба на петрол, както и завършени сделки, които Platts използва за определянето на цената. От тях Gunvor е участвала в 412 – това е малко над два пъти повече от всеки друг трейдър и почти девет пъти повече от средния показател. Gunvor, естествено е най-големият трейдър на пазара на Urals, но трябва да се спомене, че данните за оферти и сделки, се включват в оценката на Platts само, защото даден участник на пазара иска тази информация да бъде известна. Някои компании, например Exxon Mobil рядко предоставят на Platts данни за своята активност.
Сделки през МОС
Какъв ефект имат действията на Gunvor? Почти всичките операции на компанията в „прозореца“ на МОС са били или продажби, или заявки за продажба на петрол. За 4 години и 6 месеца Gunvor 399 пъти продава или предлага нефт и само в 13 случая е била купувач и или е подавала оферта за покупка. С други думи, компанията е отговорна за половината продажби и 40% от заявките за продажба в „прозореца“. За сравнение, в случаите на покупка тези показатели възлизат на 3,1% и 0,7%.
Gunvor не публикува своите заявки равномерно, а на концентрирани серии. През 2007 година, например, се наблюдават 13 подобни случая. „Обикновено след действията на Gunvor цените се понижават, а в практиката е нормално търговците да се стараят да направят точно обратното“, твърди Остъруолд. Спотовите цени на Urals могат да се съпоставят с фючърсната цена на петрола Brent, добиван в Северно море и се явява ориентир за голяма част от продажбите на суровината в света. Urals обикновено се търгува с отстъпка по отношение Brent, тъй като съдържа повече сяра и тежки примеси, а рафинериите мразят това. Според данните на Crude Oil Marketwire в 11 от 13-те случая на „търговски бум“ в активността на Gunvor в „прозореца“ МОС през 2007 година, цената на Urals пада по отношение на форуърдната цена на Brent. А в 10 от случаите, когато Gunvor не участва в механизма за определяне на цената, Urals се е възстановявал.
На пазара, където цените дълго време остават стабилни, размерът и количеството на дневните покачвания на цените трябва приблизително да отговаря на размера и количеството на тези понижения. Това се отнася и за пазара на Urals. Анализът, обаче, показва, че тази търговска активност е имала предсказуеми последствия. В повече от 80% от дните, когато Gunvor серийно продава нефт в „прозореца“ на Platts, Urals е пада по отношение на Brent. В повече от 75% от дните, когато компанията не е правила това, Urals се покачва.
Интересното е, че активността на Gunvor се е променила в март 2009 година точно в края на периода, който обхваща анализа. През следващите два месеца във всяка от трите серии на активно участие в „прозореца“ Gunvor купува Urals и нейната цена по отношение на Brent се покачва. По думите на Остъруолд в тези случаи руската компания за пръв път пуска оферти в „прозореца“ МОС, но никой не знае защо поведението й толкова рязко се е променило.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *