Как да печелиш от своето know-how

Дали ти имашноу-хау?

Да имаш ноу-хау (know-how) означава да притежаваш специални знания за това как се изпълнява някоя задача или се постига даден резултат. В България често като симоним на know-how се използва фразата “производствен опит”. Тя обаче не е съвсем точна, тъй като чисто интуитивно предполага знания във връзка с производството на някакъв продукт, а това не е задължително. Know-how преспокойно може да се отнася и до предлагането на услуги, които не са свързани с производството на нещо. Ние в Advokatami.bg, например, вече имаме know-how за това как да позволим на потребителите ни сами да генерират своите правни документи в съответствие с предпочитанията им.

Ако имаш свой бизнес, то вероятно имаш и свой производствен опит, който те прави по-добър от конкуренцията или пък улеснява работата ти, подобрява услугите ти и т.н. Имаш ресторант? Техниките, които използваш за производството натвоите продукти и различните рецепти са твоето know-how, тъй като тиги усъвършенстваш във времето, променяш и подобряваш. Внедрил си система за лесно обслужване на клиенти чрез оптимизиране на потоците от информация? И това е know-how.

Колко ценно е твоето know-how?

Можеш да попиташ за това Coca cola или пък KFC. Това са две компании, които дължат своята слава до голяма степен на своя производствен опит, който се пази в дълбока тайна от години. В случая с Coca cola това са повече от 125 години. Това е единият вариант за печелене от know-how. В резюме твоетоknow-how е скъпо, само ако наистина го пазиш в тайна. Има обаче и друг вариант да печелиш директно от своето know-how и това едоговорът за предоставяне на know-howсрещу възнаграждение. Иначе казано можеш да продаваш своя производствен опит.

Има много начини да продадеш своя производствен опит. Големите компании използват франчайз модела. Мисли за брандове като McDonalds, Subway и Office1. В тези случаи има еднa компания – франчайзер или франчайзодател, която сключва договори с други фирми – франчайзополучатели, коитоизползват вече утрвърдената марка срещу възнаграждение. Освен правото да се използва търговската марка често се предоставя и техника, осъществява се обучение и се разкриват добри производствени практики. Фирмите пък се задължават освен да плащат възнаграждение, да спазват и определени стандарти в работата си.

Договорът за франчайзинг е сложен договор с много различни елементи и предоставянето на know-how е само един от тях. Можеш да избегнеш сключването на такъв като се функционираш единствено върху предаването на своя опит без допълнителни ангажименти. Тук е много важно с кого преговаряш и повече от всякъде другаде е важно доверието между страните. Това е така, защото каквито и клаузи за конфиденциалност да включиш, ако твоите тайни се разпространят няма кой да спре конкуренцията ти да ги използва.

Как да защитиш своето know-how?

Неслучайно някои хора използват термина “търговска тайна” именно във връзка с производствения си опит. Той трябва да бъде пазен в тайна. Важно е да сключвашспоразумения за поверителностсъссвоите партньории да утвърждаваш процедури за работа с тях. Това е във връзка с външните отношения на твоята фирма. По-голямата заплаха често идва отвътре, тъй като служителите са именно тези, които са в пряк досег и осъществяват твоето know-how. Добре е винаги да разделяш процеса на самостоятелни звена, така че да гарантираш, че алгоритъмът на целия процес е единствено твое достояние.

Не забравяй, в съчетание съсспоразуменията за поверителност, когато е необходимо, да сключваш испоразумения за неизвършване на конкурентна дейност. Рaботодателите често злоупотребяват с подобни клаузи в трудовите договори със своите служители, като товапонякога довежда и до отмяна на съответните уговорки в съда. Въпросът не е да забраниш на своите служители да работят при конкуренцията ти или пък един ден да основат свой бизнес. Споразумения за неизвършване на конкурентна дейностсключваш най-вече със своите партньори, които имат пряк достъп до твоето know-how във връзка с изпълнението на някакви други задачи.

Има ли законова защита на know-how?

В България законът предвижда, че когато сключиш с някой договор за предоставяне на know-how, той трябва да го пази в тайна, но само дотам. На практика ще ти бъде доста трудно да доказваш вредите, които си понесъл от разкриване на твоята търговска тайна или пък кой е виновен за това, пред съд.

Най-сигурната правна защита е патентът.Патентътти дава изключителното право да защитиш едно свое изобретение по законов ред. Не всичко обаче може да се патентова. Важно е преди да преминеш към процедура по патентоване, да се консултираш със специалист в областта, например представител по индустриалната собственост. Ти ще разкриеш своето know-how пред него, а той ще го анализира, за да ти даде отговор, дали можеш и дали си заслужава да пробвашпатентоване. С него можеш да сключиш както споразумение за поверителност, така и такова за неизвършване на конкурентна дейност.

В заключение трябва да знаеш, че твоето know-how е нещо ценно. Това са знания, които твоят бизнес придобива вследствие на много усилена работа и успешното им прилагане изисква време. Не трябва да се отнасяш с пренебрежение към това. Често откриването на най-добрите практики изисква сериозна инвестиция и ти не би искал конкурентите ти да ги използват на готово. Доколкото можеш, пази своя опит в тайна.

От друга страна не приемай задължително, че твоята фирма ще стане новата Coca cola. Понякога е добре да споделиш опита си със своите партньори, за да могат те да го доразвият и ти на свой ред да подобриш продукта, който предлагаш. Това е така нареченият open source модел и много компании го предпочитат основно в сферата на софтуера. Готовността да предоставиш своето know-howв много случаи може да доведе не само до нови партньорства, ами и директно до печалба. Важното е да не забравяш, че това наистина е един актив, който ти развиваш непрекъснато и чиято стойност се повишава правопропорционално на усилията и експертизата, които влагаш в работата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *