Как кризата повлече средната класа

След продължителен период на икономически растежизвестна част от българитезапочнаха да приемат за даденост повишаването на собствения си жизнен стандарт и доходи.
Високото месечно заплащане, бонусите и кредити на разстояние едно телефонно обаждане и лична карта доведоха и до изменение на потребителските нагласи и навици на градското население. Средната класа започна да придобива все по-ясни контури.

Това, разбира се, не остана незабелязано от бизнеса и фразата „повишен стандарт на живот и доходи на местното население“ стана неизменна част от всеки бизнес и маркетингов план. Средната класа се превърна в кокошката със златните яйца и бизнесът насочи погледа си към „бездънния“ й портфейл, впускайки се да задоволява стремежа на тази прослойка от обществото да легитимира и демонстрира социалния си статус и успехи. Така на пазара се нароиха всевъзможни премиални услуги и продукти, предназначени за прохождащата класа.

Психология на рецесията

Студеният полъх на световната финансова криза вече се усеща и в България и неминуемо ще окаже влияние върху динамиката на потребление в страната. Фирмите ще са принудени да се съобразяват с потребителската „психология на рецесията“.
На първо време,бизнесът ще трябва да свикне с мисълта, че „бездънният портфейл“ на средната класа всъщност не е толкова бездънен. Разбира се, свиването на семейния бюджет няма да е толкова драстично, както в САЩ и в други западни страни, където потребителският гуляй бе стимулиран от ипотечния бум и ръстът на фондовите борси.
Въпреки това, достъпът до кредити ще е силно ограничен в следствие на свръх предпазливостта на българските банки и по-стриктните изисквания, налагани при отпускането на заеми. Това ще принуди българина да разчита основно на собствените си доходи.

Липсата на „спасителен пояс“ – лесни заеми от банкови и не-банкови институции, и силната зависимост от собствени доходи, както и съкращенията на работна ръка и намаляване на заплащането в някои сектори от икономиката, ще усилят усещането за заплаха за работното място и доходите. Това, на свой ред, ще накара потребителите да търсят различни начини да спестяват по-голяма част от доходите си.

Тук, също така, еважно да се отбележи, че в много случаи бюджетите на домакинствата могат да са допълнително обременени и от финансови задължения, като ипотеки и потребителски кредити, реализирани в предходния период на икономически подем.

Само един тип фирми и марки имат шанс да просперират в тази среда на несигурност и стремеж на потребителите да оптимизират бюджета си. Именно тези, които демонстрират разбиране към притесненията и страховете на потребителите и им помагат да ги разсеят. Това означава налагане на марки, предлагащи реална добавена стойност към своите продукти/услуги и отпадане на псевдо-премиалността и добавената стойност.

Мартин Милиев, Marketing Avenue

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *