Как се източват клиентски сметки в стил „Мадоф“ ?

Той е израснал в елитните кръгове в Буенос Айрес, където е придобил финес и достъп до значими клиенти, които му постлаха пътя към инвестиционния свят и работата със заможни клиенти в големите частни банки в Ню Йорк като UBS и JPMorgan Chase. Но докато Ернан Арбизу се грижеше за богатствата на своите южноамерикански клиенти, той незаконно взимал милиони от сметките им в двете банки в продължение на години, без да бъде забелязан, пише New York Times.
Нещо повече – Арбизу казва, че редовно „бъркал“ в сметките на своите клиенти в UBS и дори посещавал офиса на швейцарския гигант в Манхатън, за да се увери, че нелегалните транзакции са минали успешно. И всичко това ставало поне година, след като той се бил преместил от UBS в Chase през есента на 2006 г.
Забързаният свят на инвестиционното банкиране удари на няколко сериозни камъка през последните месеци, а неговите заможни клиенти бяха засегнати от редица измамни схеми, фалирали хедж фондове и разследване за укриване на данъци от Вашингтон до Европа, пише изданието.
Няколко големи банки бяха засегнати от скандала с Мадоф. Наскоро пък UBS се съгласи да плати 780 млн. долара в сделка с американското Министерство на правосъдието, което обвини банката, че е помогнала на заможни американци да укрият данъци на стойност милиарди долари в тайни офшорни сметки.
Любопитният случай на Арбизу, чиято кариера приключи, когато клиент на Chase разкри и сигнализира за престъпленията му през май 2007 г., хвърля светлина именно върху тази тъмна част от инвестиционния свят и повдига въпроси за контрола, който някои от най-големите финансови институции упражняват върху своите банкери.
Арбизу описва себе си като един от онези „3% от банкерите, които в даден момент поддават на напрежението“.
„Ние се чувстваме сякаш можем да поемаме рискове, за които другите хора не могат дори да мечтаят и че можем да управляваме тези рискове. Не знам защо“, казва той.
Наред с това обаче той казва, че UBS „няма добър контрол над своите банкери“ и обвинява банката, че създава атмосфера на напрежение за запазване на клиентите и за привличане на нови. От банката отказват коментар относно тези обвинения.
Роденият в Аржентина Арбизу избяга от САЩ обратно в Аржентина през май 2008 г., точно преди да бъде обвинен от федералните власти в Ню Йорк за федерални банкови измами.
Той твърди, че лично не се е облагодетелствал от действията си, а по-скоро е прехвърлял пари между различни сметки, за да оправдае нереалистични инвестиционни обещания, които е правил пред важни клиенти. „Разбира се, направих огромна грешка и се чувствам много зле“, казва той.
Въпреки че неговите измами бледнеят в сравнение с тези на Бърнард Мадоф, който измами инвеститорите с 65 млрд. долара, историята на Арбизу има сходна логика на „ограби Питър, за да платиш на Пол“, от която се е водел и Мадоф, коментира изданието.
40-годишният Арбизу казва, че за да поддържа усещане за успех сред някои от големите клиенти на UBS, той се е преструвал, че все още е техен личен банкер, дори след като напуснал и отишъл в Chase. За целта му помогнал и неговият наследник в UBS, Хосе Декастро, до момента, в който и той самият напуснал банката и се преместил във Венецуела миналия юли.
UBS проведе вътрешно разследване върху работата на Декастро миналата година и реши, че въпреки че е правел „глупави неща“, като е помагал на Арбизу, той не подлежи на разследване.
Миналия юни, седмици след като Арбизу бе обвинен в Ню Йорк, аржентинските власти нахлуха в офисите на JPMorgan Chase в Буенос Айрес и конфискуваха данните на 200 заможни аржентински клиенти, много от тях клиенти и на самия Арбизу, чиито имена и авоари впоследствие бяха публикувани от един аржентински вестник.
Въпреки това Арбизу, който казва, че помага на аржентинските власти в тяхното разследване за евентуални укривания на данъци и пране на пари сред клиентите на Chase, не е бил засечен от системите за контрол на нито една от банките, в които работел.
Всъщност в продължение на повече от пет години той въобще не бил хванат.
В началото на 2003 г. той се присъединил към UBS като частен банкер на заможни клиенти от Аржентина и Чили. Първоначално работел в офиса на банката в Кънектикът, след което се преместил в Манхатън, където получавал по 300 хил. долара на година плюс бонуси, за да управлява 13 инвестиционни сметки на стойност 200 млн. долара.
По думите му още от началото той бил подложен на огромен натиск от страна на UBS, да задържа съществуващите клиенти и да привлича нови. Само месеци след като се присъединил към банката той обещал на един от важните клиенти – заможен фермер от Аржентина – доходност от 21% от инвестициите му. „Разбира се, това не беше възможно“, казва Арбизу.
След няколко месеца фермерът поискал своята възвръщаемост. Тогава Арбизу тайно допълнил сметката на фермера, като използвал 2,8 млн. долара от друга сметка на свой клиент – заможен политик от Парагвай.
През ноември 2006 г. Арбизу напуснал UBS и отишъл в JPMorgan Chase, без да извести семейството на политика. Следващият април последният се свързал с Арбизу и му казал, че се нуждае от пари от сметката си в UBS за покупката на земя.
Паникьосан как да покрие измамата, Арбизу му казал, че все още е банкер на семейството в UBS и тайно взел пари от сметка в JPMorgan Chase на виден аржентински медиен магнат.
Той обяснява, че направил това, като пратил факсове с клиентски искания за прехвърляне на средства, подписани с фалшиви подписи до офиса на UBS в Ню Йорк. След това сам посетил офисите, за да се убеди, че транзакцията е била успешна, като за целта ползвал помощта на своя наследник Декастро.
„Всички там ме харесваха и ми вярваха“, спомня си Арбизу. „Мисля, че това, че одобряваха присъствието ми там ги накара да не направят проверки след това“.
Седмици по-късно обаче медийният магнат научил за измамата и се обадил на шефа на Арбизу в Chase, за да се оплаче. Компанията уволнила банкера и уведомила органите за финансов контрол в Манхатън, което става предпоставка за последвалото обвинение срещу Арбизу за 12 нелегални трансфера в UBS и JPMorgan Chase на обща стойност над 5,3 млн. долара.
По думите на Арбизу 12-те трансфера, някои от които са направени към сметки в данъчен рай като Андора и Холандските Антили, са на стойност само 2,8 млн. долара. Той тайно направил осем от транзакциите от сметки на негови бивши клиенти в UBS между март 2007 и март 2008, или до 16 месеца след като вече бил напуснал банката.
JPMorgan не е отменила делото си срещу него, но и не предприела стъпки, които биха го придвижили напред. През февруари банката без много шум закри разследването срещу Арбизу, за което бе известила финансовия регулатор. Говорител на банката е отказал да уточни дали случаят е бил прекратен или уреден извънсъдебно.
UBS пък въобще не е завеждала дело срещу Арбизу. През април 2008 г. тя е започнала вътрешно разследване, като през юни регистрирала нелегален трансфер на стойност 2,8 млн. долара от името на неназован парагвайски клиент. От банката казват обаче, че са получили оплакване за този трансфер едва месец след като са започнали разследването срещу Арбизу.
През декември тя е закрила разследването. По-рано този месец тя е казала, че е започнала разследване срещу наследника на Арбизу, Декастро, като е казала, че той е напуснал компанията по време на вътрешно разследване за „нарушение на фирмената политика и правилата за конфиденциалност на клиентите.“
„Знам, че съм глупав“, казва Арбизу. „Чувствам, че през всички тези години главата ми беше разделена на две части, като всички тези проблеми бяха в една малка секция, а в другата – моят „нормален“ живот“.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *