Как Twitter и Facebook засенчват медиите?

Има опасност издателите да се превърнат в източници на съдържание в „умни“ платформи като Facebook и Twitter. Търсенето на по-добро потребителско преживяване изглежда влияе истински на посещенията на медийните сайтове и то в негативен смисъл. Начинът на потребление на информация се променя, благодарение на което има повече потребители на медийно съдържание, но спечелването на сърцата на читателите става по-трудно, пише в свой анализ TechCrunch.

По-рано платформите насочваха потребителите към сайтовете на издателите, където можеха да им се показват реклами, да се промотират други публикации и да се създаде връзка с читателя, която да доведе до плащането на абонаментна такса или следващи чести посещения. Платформата искаше да бъде просто портал и да публикува реклами между тези връзки.

Сега платформите искат да абсорбират най-важното от интернет, превръщайки се в дестинация, която не може да бъде подмината. Вместо да се надяват, че потребителите ще се върнат, за да потърсят повече съдържание, след като са го намирали другаде, платформите не искат никога да бъдат напускани. Те се надяват, че пълното преживяване, което предлагат, ще направи потреблението на съдържание по-удобно за читателите.

Последният пример за това е как услугата за новини на Twitter – Moments, приема съдържание, но скрива жизненоважния линк към сайта на издателя без потребителите дори да знаят.

Оригиналният туит с текст или снимка и линк се появява само като текст и/или снимка в мобилните приложения на Twitter. Обратният път към сайта на издателя, където той реално може да спечели пари, за да генерира повече съдържание, обаче остава на заден план. Ако потребителят предположи, че може да има нещо повече от туита или иска да научи повече по въпроса, то трябва да се подготви за малко „гимнастика на пръстите“, пише TechCrunch, допълвайки, че процесът по намиране на данните не е никак опростен.

Звучи сякаш Twitter не се интересува особено от това да насочва трафика обратно към източника на съдържание, а това е, защото може да погълне по-голяма хапка. Най-вече немасовите потребители. Twitter отчаяно се опитва да създаде прост, визуално привлекателен начин хората да потребяват най-доброто съдържание в платформата без да върши никаква работа.

Социалната мрежа не иска да я напускате. Вместо това иска да разглеждате снимки и да четете заглавия, по които са работили издателите, но спокойно пропуска линка към техния труд. Проблемът тук се крие в дълбочината на връзката, която медийните компании трябва да имат със своята аудитория.

Twitter не е единствената платформа, която иска да се превърне в дестинация, не просто в портал. Instant Articles на Facebook е подобен тип посредник и засенчва връзката между медията и читателя.

Да се надяваме, че Twitter и Facebook ще погледнат по различен начин на стойността, която получават от издателите, и ще обърнат внимание на начина, по който поднасят съдържанието им в платформите си, допълва анализът. Въпреки че Twitter може да показва медийно съдържание на нови аудиторни групи, когато туитовете на издателите влязат в Moments, но не прави повече от ползването на бутона „Следвай“, за да насърчи връзката между тях.

Тъй като тези платформи носят твърде много трафик и ангажиране с марката, медиите са „пристрастени“ към тях. Без начини за превръщане на потребителите на платформите в лоялни читатели обаче, устойчивостта на медиите е под заплаха. Издателите трябва да накарат порталите да отслабят своята хватка и да помогнат за създаването на лоялна аудитория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *