Капаните на дебитните карти

Разни хора- разни нужди, а оттам и различни дебитни карти. Общото при избора е, че всеки потребител се опитва да намери условия, свързани с минимални разходи, a банката-да го убеди, че именно тя ги предлага.
Статистиката на Борика за 2008 г. показва, че все още потребителите използват дебитните карти основно за директно теглене от банкомат- 70.148 млн. транзакции, и значително по-малко за транзакции чрез Интернет – 2.067 млн. броя, или плащане на сметки – 517 хил. броя. Сумата, която “се е извъртяла“ в тези транзакции, пък е над 10.8 млрд. лв. само от банкоматите на Борика за миналата година.

На фона на все по-голямата необходимост, в която се превръщат дебитните карти, взехме за сравнение основно картата Maestro, ползвана в България, като най-евтина алтернатива, предлагана на пазара, и най-често използваните услуги.
При избора на банка следва да се внимава както с “капани“ като таксата за издаване и преиздаване, поддръжка, теглене и проверка, така и някои допълнителни условия като например цената за деблокиране и по-лошо- блокиране, ако случайно макар и еднократни в последствие могат да излязат доста скъпо.Таксата за теглене традиционно варира между 10 и 20-30 ст. от банкоматите на банката, издала картата (като не зависи от теглената сума). Оферти са безплатно теглене предлагат ПИБ, Прокредитбанк, отскоро УниКредит, и др. В значително по-широки граници варира таксата за теглене от банкомат на друга банка- средно между 25 и 60 ст., но може да стига и до 90 ст. на едно теглене.На пръв поглед незначителната сума е от съществена важност, особено ако предпочитате да плащате на ПОС-теминалите в магазините, а не да теглите големи суми в брой. Впрочем невинаги таксите за ползването на ПОС-терминали съвпадат на 100% с тези за теглене от банкомат на банката, като вариантите са твърде разнообразни и си заслужава да им обърнете специално внимание.Например при ПИБ тегленето от банкомат (на банката) е безплатно, но плащането на сметка в магазин се таксува с 15 ст.
За повечето банки, между които УниКредит, Райфайзен, ЦКБ, таксата е 20 ст. Всъщност за покупки в магазин или интернет ползването на Visa i MastreCard обикновено е по-практично (голяма част от банките не удържат такса).Проблем е, че някои банки “гарнират“ офертите си за Visa и MasterCard с големи такси теглене от банкомат (стигащи до 1 лв. за теглене от собствен банкомат и 4 лв. + 1.5% върху сумата от банкомат на друга банка).
Сравнително малко банки имат такси за издаване и преиздаване след изтичане на валидността на картата, но експресното издаване и преиздаване преди изтичане (в случай например, че си загубите картата) може да варира между 3 и 10 лв., горе-долу толкова ще ви струва и издаването на допълнителна карта. Такси могат да ви удържат и ако поискате да вземете новата си карта от клон, различен от този на издаването.
Промяната на лимита на теглене, който стандартно е 400 лв. на ден, както и на други данни, също се заплаща, а средната цена е около 5лв.Един доста дразнещ разход е таксата поддръжка, събирана от част от банките- Еспресбанк, Булбанк, Алианц, Прокредит, Пощенска банка, като сумата може да варира между 50 ст. и няколко лева.
Доста неприятна такса, удържана от някои банки, е тази за блокиране и деблокиране на карти. Блокиране и преиздаване на карта в Уникредит струва 15 лв. Разблокиране на карта в Алфабанк се таксува с 3 лв., толкова ще ви вземат и в Пощенска банка.Условията за получаването на месечно извлечение по искане на клиента и цената му също варира според условията на отделните банки. Различни са и тарифите за “неоснователни оплаквания“, например 20 лв. за ОББ,. Разбира се издаването и поддръжката на дебитната карта е услуга като всяка друга и не може да очаквате банката да действа като добрия самарянин. Така че преди всичко се съобразете със собствените си нужди и навици, а на второ място- разгледайте внимателно допълнителните условия, които могат неприятно да ви изненадат в последствие.И имайте предвид, че както при кредитите, така и при дебитните карти са възможни промени, така че от време на време проверявайте сайта на избраната от вас банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *