Кипърски и каспийски газ заместват Южен поток

Страните-членки на ЕС, които участваха в руския проект „Южен поток“, ще трябва да търсят други начини, за да гарантират енергийната си сигурност.

Това е основният извод от срещата на енергийните министри от тези държави със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович, пише EU Observer.

Срещата бе посветена на интерконекторните връзки, така че страните от ЕС да могат да получават достатъчно газ, ако спрат руските доставки в Югоизточна Европа.

Те се говориха и за нови терминали за втечнен газ и за ускоряване на изграждането на газопроводите ТАП и East-Med, /Източното Средиземноморие/, които се конкурираха с „Южен поток“. Беше разгледано и предложението на България, Гърция и Румъния за изграждането на „вертикален газов коридор“ през трите страни.

Шевчович пък беше натоварен със задача да „изясни“ дали руският президент Владимир Путин е говорил „сериозно“, когато миналата седмица обяви в Анкара, че прекратява проекта „Южен поток“.

Всичките 8 държави по трасето – Австрия, България, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния и Словения все още очакват официално потвърждение от руската страна за отказа от „Южен поток“.

Според експерти в Брюксел, Путин е спрял проекта, защото не може да си позволи неговото реализиране, а и защото украинската криза е постигнала основната цел на „Южен поток“ – да се дестабилизира Украйна и тя да отпадне от руската мрежа за доставки на газ за европейските пазари.

Седем от страните по „Южен поток“ излязоха със съвместно становище, в което се посочва, че руският проект за газопровод е добър, ако „спазва законодателството на ЕС“, защото той ще разнообрази газовите „трасета“. Единствено Унгария отказа да се включи в общата декларация.

Шевчович подчерта, че изграждането на Трансадриатическия газопровод за доставка на гориво от Каспийско море през Турция върви по план. Eas-Med – израелско-кипърският проект за добив на газ от Средиземно море и доставката му за Гърция и Италия също е „би могъл да бъде полезен“.

Ако Русия изгради нов газопровод до Турция, обаче това ще бъде удар срещу тези проекти и срещу намеренията на ЕС да ограничи зависимостта си от руския газ. Тук въпросът е кой проект ще се осъществи първи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *