Китайската слаба индустрия натовари азиатските борси

Разочароващи промишлени данни от Китай натовариха в начало на седмицата азиатските фондови пазари. В Хонконг водещият индекс отчете спад от 1,5 на сто. Индексът на развиващите се пазариMSCIзагуби 0,26% по време на търговията. Като цяло обаче търговията остана вяла, тъй като фондовите пазари в Токио и Сеул бяха затворени заради празник.

Производствената активност в Китай се стабилизира до известна степен през миналия месец, показват данните на водещия показател за сектора – индексът, изготвян от HSBC и Markit Economics. По този начин може да се облекчат опасенията на анализаторите, че втората по големина икономика в света започва да се забавя, които бяха породени от последните налични данни.Изготвяният от британската банка и изследователската компания индекс на мениджърите по покупките за Поднебесната империя възлиза на 48,1 пунктапрез април, по-ниска стойност от очакваните 48,3 пункта и оставяйки под границата от 50 пункта.

Фондовите борси в Шанхай и Тайван също отчетоха загуби. Продължаващата криза в Украйна продължава да притеснява инвеститорите. Развоят на събитията в бившата съветска република обаче повиши цената на златото. Тя се изкачи с около пет долара до 1 305,56 долара за тройунция.

Слабите икономически данни от Китай накараха инвеститорите да погледнат към считаните за сигурно убежище йени. Доларът падна до 101.84 йени, най-ниското ниво от повече от две седмици насам.

В Австралия китайските данни повлияха слабо, въпреки че икономиката на страната е силно зависима от развитието в Китай – особено в сектора на суровините. На настроенията на борсата допълнително влияние оказва слабият банков сектор, където инвеститорите продължават да търсят печалби. Този тренд не се променя и от данните на Westpac Banking за първата половина на годината. Печалбата се увеличава с десет на сто, а кредитирането продължава да се покачва. Въпреки това, акцията отчита спад от 1,3 на сто.

Акциите на оператора на железни миниAquila Resourcesв Сидни обаче се изстреляха с 37 процента. Причината за този тренд е новината, че китайската Baosteel Group и австралийският Aurizon Holdings съвместно ще предложат по 3,4 австралийски долара за акция на минната компания. Това ще бъде премия от 38,8% спрямо цената на затваряне на борсата в петък.

Междувременно средната цена на петрола на Организацията на странитеизносителки на петрол (ОПЕК)се повиши до 104,25 долараза барел, информира в понеделник на сайта си петролният картел.В четвъртък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за103,77 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т.нар. петролна кошница, включваща 12 основни сорта петрол заизнос на страните членки на картела. Цената на барел петрол сеопределя чрез извеждане на средна аритметична величина откотировките към момента на закриване на търговията с всичкисортове от „кошницата“ на ОПЕК предходния работен ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *