Китайската централна банка инжектира ликвидност на пазарите

Китайската централна банка инжектира през тази седмица ликвидност на капиталовите пазари с краткосрочни финансови инструменти, което не беше правила от една година, съобщава Wall Street Journal. Това породи спекулации, че Пекин подготвя ново разхлабване на паричната политика, за да стимулира икономическия растеж, който през миналата година се забави до най-ниските нива от 24 години.

Капиталови инжекции

В четвъртък Народната банка на Китай е предложила възможност за кредитиране на търговските банки чрез пускане на свободния пазар на 7-дневни обратни репо сделки на стойност 50 млрд. юана (8 млрд. долара). Последно такива инструменти са били използвани през януари 2014 г., а това е първата капиталова инжекция на пазарите от средата на декември.

Увеличаването на ликвидността на банките идва преди празниците по случай лунната нова година, когато обикновено има силен ръст на паричните операции. Този ход също така може да спомогне за успокояването на китайските капиталови пазари, които в понеделник отбелязаха най-силния си спад от шест години. Причина за този срив бяха предприетите от финансовите и банковите регулатори мерки за ограничаване на рисковото кредитиране на индивидуални инвеститори.

Според Лу Донглиянг, старши анализатор в China Merchants Bank, инжекциите на ликвидност ще продължат, като централната банка може също така да предприеме дори по-агресивни мерки за стимулиране на растежа като понижение на основните лихвени проценти. „Централната банка предлага публично ликвидност на пазара чрез възобновяване на операциите си на свободния пазар, което се прави с цел да направлява по-добре очакванията на инвеститорите. Пазарите вероятно ще приемат паричните инжекции като прелюдия към ново понижаване на лихвите“, отбелязва от своя страна Ху Ханфей, анализатор в Guotai Junan Securities.

Разхлабване на политиката

Последните финансови инжекции не са единственото действие на властите в подобна насока. В сряда централната банка обяви, че рефинансира тримесечни кредити на стойност 269.5 млрд. юана (43.5 млрд. долара) и предлага още 50 млрд. юана в средносрочни заеми на определени търговски банки. Според официалното съобщение на институцията увеличената схема за средносрочно кредитиране на банките се осъществява при лихвен процент от 3.5%.

При репо сделките централната банка предлага лихва от 3.85% в сравнение със средното ниво от 4.08% за такива операции на междубанковия облигационен пазар. В резултат на намесата на централната банка на пазара доходността по бенчмарковите седемгодишни ДЦК спадна леко до 3.4%. През 2014 г. втората най-голяма икономика в света нарасна със 7.4%, което е най-ниското ниво от 1990 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *