Китайските мениджъри на фондове обединиха усилията си в търсене на растеж

Над 700 души присъстваха в елегантната държавна къща за гости в Пекин, Даютай, където в средата на юни Асоциацията за управление на активи на Китай, с благословията на Комисията за регулиране на търговията с ценни книжа, проведе третото си ежегодно заседание.

Състоянието на китайските капиталови пазари и индустрията за управление на активи най-после се превърнаха в топ приоритети на правителството.

Ако Китай наистина смята да разчита повече на потребителските разходи за увеличаването на икономическия растеж и по-малко на инвестициите във фиксирани активи, в момент, когато държавните предприятия вече страдат от прекалено много инвестиции, на спестителите трябва да се предостави възможността да получават поне малко по-добри дивиденти. В момента те могат да получат или изкуствено ниски и едва положителни лихви по депозитите си, или да инвестират на пазара на акции в компании, които биват движени от инерцията, или в надценения пазар за недвижими имоти, който вече започва да слиза.

За да поправи капиталовия си пазар и да помогне за разрастването на недоразвития си дългов пазар, Китай трябва да поправи индустрията си за управление на активи и да насърчи институционалното участие.

“Те гледат на това като на важна стъпка за подобряването а ефективността на цялостната си алокация на капитали и осигуряването на възможности за пенсионни спестявания” коментира Бен Голуб, ръководител на отдела по риск- мениджмънт в BlackRock и основен лектор по време на срещата.

Както инвеститорите, така и тези, които управляват парите им, се ангажират с все по-спекулативни инвестиции, вместо да търсят по-дългосрочна фундаментална стойност. В момента фондовите пазари в Китай и мениджърите на активи биват измъчвани от множество заразявания, които без колебание бяха остро критикувани от един от старшите служители на CSRC. Чуанг Ксиню отбеляза, че мениджърите не притежават необходимата дисциплина и се отдават на сляпото преследване на ръст на активите, както и че са виновни за свръхтъргуване и липса на мислене в по-дългосрочна перспектива. “Налице са морален риск и злоупотреби”, каза той безцеремонно.

Действително регулаторите напоследък увеличиха дейността си по сондирането за търговия с вътрешна информация, част от която се фокусира върху мениджърите на активи, които изпълняват поръчки за клиенти. В някои случаи участващите мениджъри се оказаха част от смесени предприятия с чуждестранни финансови посредници.

Повишената загриженост относно количеството и качеството на инвестиционните потоци идва в момент, когато рисковете за финансовата система се увеличават. В последно време се забелязва смесица от играчи в индустрията за управление на активи на вътрешния пазар, като ръцете на банките и фирмите за ценни книжа, както и на специализираните мениджъри, се протягат към увеличаването на управляваните от тях активи.

Появяват се и нови играчи, които потенциално представляват всички видове конкурентни заплахи, оперативни рискове и предизвикателства. Например интернет компаниите, водени от Alipay, събраха повече от 1 трлн. ренминбо в паричните си фондове, които изплащат по-високи лихви (в размер от почти 5%), от тези, които спестителите получават за депозитите си.

Тези фондове на паричния пазар обещават на акционерите си възможността за обратно изкупуване по всяко време. Но какво би се случило, ако акционерите изпаднат в паника и много от тях решат да изтеглят парите си по едно и също време? Имат ли тези компании и банки, които днес са хранилищата на тези фондове, необходимите умения да управляват ликвидния риск?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *