Китайският регулатор критикува чуждите банки за „измамнически“ деривати

„Някои международни инвестиционни банки са големи злодеи“, е заявил китайски чиновник в интервю за вестник, който издава партийната школа на ЦК на Китайската комунистическа партия

Заместник председателят на агенцията, контролираща дейността на китайските държавни компании разкритикува чуждите банки за продажбата на деривати с „измамнически характер“, които са довели до тежки загуби за дружествата, купували подобни производни инструменти.
„Някои международни инвестиционни банки са големи злодеи“, е заявил китайският чиновник в интервю за вестник, който издава партийната школа на ЦК на Китайската комунистическа партия.
Коментарите в това издание могат да се характеризират като остра публична критика на китайското правителство по адрес на чуждите финансови компании, коментира АП. Агенцията, на която Ли е заместник директор, вече обеща на китайските компании държавна подкрепа ако те решат да оспорят подписаните договори за придобиване на деривати пред съда. Макар Ли да не е повдигнал конкретни обвинения срещу банките, той е отбелязал, че китайските корабни и авиокомпании са понесли огромни загуби по горивни деривати, купени от Goldman Sachs Group, Merrill Lynch и Morgan Stanley.
„На първо място ние трябва да намерим проблемите в самите компании, но тези загуби са свързани с международните инвестиционни банки, които злонамерено търгуват със сложни финансови продукти с измамнически характер, се посочва в статията.
Според представените от Ли данни в края на септември 2008 година примерно 68 от 136-те големи банки, авиокомпании и други предприятия, контролирани от китайското правителство са инвестирали в деривати. В резултат на това те са понесли загуби за 11,4 млрд. юана ($1,7 млрд.).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *