Китай пуска печатницата за пари

Китайската централна банка обмисля извънредни мерки за стимулиране на кредитните потоци към сериозно задлъжнелите местни власти, които изпитват проблеми след години на трупане на заеми за инвестиции, пише Financial Times.

Вътрешният дълг нарасна експлозивно в Китай от началото на финансовата криза през 2008 г. като регионалните правителства привличаха финансиране за инфраструктурни проекти в подкрепа на икономическия растеж. Но дългът вече представлява риск за банковата система на страната.

Същевременно икономиката на Китай се забавя. През първото тримесечие на тази година тя нарасна с едва 7.0% на годишна база, което е най-слабият темп от 1990 г. насам.

Правителството и централната банка искат да дадат възможност на местните власти да продължат да поддържат инфраструктурните разходи, за да се намали въздействието от икономическото забавяне за строителния сектор и индустрията.

За това как точно ще бъде направено това има различни спекулации. Централната банка може да започне да приема общинските облигации като обезпечение. Друга възможност е да се рефинансират част от задълженията на общините, за да се свалят лихвените нива по дълга. Очаква се до голяма степен действията на Китайската народна банка да приличат на тези на Европейската централна банка в еврозоната.

През тази година настъпва падежът на китайски общински облигации на стойност 1.9 трилиона юана /310 млрд. долара/. Правителството вече обяви, че ще рефинансира дълг на стойност 1 трилион юана с емитиране на облигации, като целта е да се заменят общинските книжа с къс падеж с дългосрочни, с по-ниски лихви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *