Клъцнаха още от забранителния списък за приватизация, четири апетитни фирми на тезгяха

Сред тях са Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС), “Аудиовидео Орфей” и “Военно издателство”. Миноритарни дялове ще бъдат обявени за продажба и от „Български пощи”. Това ще стане с промени в закона за приватизация, внесени от депутати от ГЕРБ. Синдикат „Съобщения” към КТ „Подкрепа” заявиха пред Дарик, че ще поискат подробности от финансовия министър за приватизацията на пощите.
Идеята за продажбата на държавните компании е да се подпомогне Сребърният фонд, в който се съхраняват парите за пенсии. Това обясни депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.
„Все някога трябва да има възможност да се направи, въпросът е такъв, че сега колелото е набрало сили за приватизация и да подпомогнем сребърния фонд и „Български пощи“ с миноритарен пакет, който ще продадем, защото се нуждае от финансова инжекция“, коментира Николов.
На отговор на въпроса дали може да се намери купувач, Николов попита реторично защо да не може. Той допълни, че се засилва интересът към България и въобще към Източна Европа и по думите му сега е моментът да се привлекат инвеститори у нас.
От КТ „Подкрепа“ заявиха, че ще изчакат да разберат какви са намеренията на финансовото министерство за пощите. Според синдикалния лидер Пламен Дончев, ако се продадат миноритарни дялове от дружеството ще бъдат съкратени около 700 души.
„По-скоро ми се струва, че това е малко като бягане от отговорност, несправяне с управлението на компанията, като визирам и от най-високо ниво министерството, та да се стигне до „Български пощи“, коментира той. Според него въпросът за съкращенията опира до това какви технологични платформи ще бъдат въведени.
„Говорим за интернет платформи, които да обединят системите, за работа на едно гише, цялата база данни да е структурирана и обособена и всичко да е в мрежа. Може би ще възникнат възможности да се съкратят на първо време поне 600-700 души“, каза Дончев, като уточни, че не е правил сметка, защото все още не е ясно какво точно се иска.
Освен пощите, приватизацията на Военното издателство и “Аудиовидео Орфей” също ще привлече общественото внимание. Сградата на военното издателство, чиято собственост е на Министерството на отбраната, се намира в центъра на София и според предварителните оценки струва близо 10 млн. евро. Аудиовидео Орфей” пък се управлява от културното министерство. Дружеството притежава огромен терен, който преди беше част от киноцентъра “Бояна филм”. Площта му е 582 декара и преди пет години оценката му е била над 100 млн. лв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *