Кога еврото ще измести долара?

Всички сме наясно, че настоящата кредитна криза представлява сериозна опасност за световната икономика, но според Волфганг Мюнхау колумнист на Financial Times, по-важни ще бъдат не толкова икономическите, колкото геополитическите последствия.
Според двама професори от Университета в Уисконсин и Харвард, еврото би заменило долара като световна резервна валута след 10 до 15 години. Техният анализ не е свързан с настоящата кредитна криза, но тя лесно може да ускори тренда на промяната.
Не приемайте тази статия като някаква анти доларова пропаганда. Двамата професори Чин и Франкел започват изследването си с тезата, че дори и еврото да измести долара като най-важна световна валута, това едва ли ще е скоро. Все пак ще мине известно време, тъй като Светът не е свикнал да превалутира цялата си икономика всеки ден.
Британският паунд е бил световна резервна валута до края на Втората световна война, но в последствие губи първото си място тъй като Британската империя започва да залязва. Американската икономика успява да изпревари английската още през 1870 г., но изкачването на долара се забавя заради сложния и негъвкав финансов сектор, който се реформира след създаването на Федералната резервна система през 1913 г.
За да се превърне една валута в такава с първостепенно световна значение са нужни няколко основни фактора. На първо място държавата, която ще лансира валутата си трябва да притежава наистина голяма икономика, силно развит финансов сектор и да играе важна роля в световната търговия. Инерцията също е важен фактор. Все пак ако днес доларът е валута номер едно и това продължава вече над 60 години има шанс и утре да е така, просто защото хората са свикнали. Да, това работи, но до един момент.
Двамата професори изтъкват две много важни причини за предстоящия залез на долара в световната търговия. Първата е свързана с прекалено раздутия дефицит по текущата сметка на САЩ в унисон със започналата от няколко години доларова обезценка. Втората е свързана с появяването на отлична валута заместител на долара. До сега нито йената нито германската марка имаха някакъв реалистичен шанс да изпреварят когато и да е било американската валута, но еврото вече е съвсем различно нещо.
Икономиката на Еврозоната е почти толкова голяма колкото и тази на САЩ и съвсем скоро може да я изпревари. Просто страните, които използват евро се увеличават със стабилен темп, а с тях и населението и икономиката на цялата Зона. В момента Лондон се явява дефакто финансовия център на Еврозоната, въпреки че англичаните предпочетоха да си запазят стерлингите. Отделно от това, дълговият пазар на Еврозоната вече има същата дълбочина и ликвидност каквато и американския пазар на съкровищни бонове.
Много развиващи се страни, включително и производителките на петрол в Близкия изток, недоволстват от прикачените си към долара валути, тъй като така внасят инфлация и икономически сътресения. За момента е малко вероятно те да загърбят тази система на валутна обвързаност, но ще дойде момент, когато инфлационният натиск няма да има с какво да се облекчава освен с реално действаща валутна политика. Ако и когато те се освободят от долара, ще е въпрос на месеци да превалутират и резервите си, които са значителни.
Друг фактор, който е в подкрепа на теорията за скорошно отпадане на доларовата валутна система е свързан с кризата на Англосаксонския финансов модел. Не много отдавна, той се възприемаше като по-добър от консервативния европейски модел. След настоящата кредитна криза обаче, възможно е инвеститорската общност да загърби прекалено освободения американски модел и да се насочи към по-регулираните пазари. Въпреки че Европа ще пострада от кризата в САЩ, то финансовата й система ще понесе доста по-леко шоковете.
Инерцията тук е в полза на долара, тъй като Светът е свикнал с американските пари от много по-отдавна. В момента едва една четвърт от световните валутни резерви са в евро, докато в долари все още са две трети. Нереално е да се смята, че еврото няма да успее да спечели доверието на световната финансова и търговска общност, особено след последните събития на доларова обезценка и тежка финансова криза в САЩ.
Възможните геополитически последици са свързани главно със загубата на американската привилегия да инвестира във високодоходни чужди активи и да плаща по-ниска доходност на чужденците, които инвестират и продават стоката си в САЩ. Доларът изведнъж ще спре да бъде „нашата валута и вашия проблем“. Ако доларът изгуби статуса си на световна резервна валута ще се стигне и до известна загуба на политическа сила.
В момента е трудно да се повярва, че политиците могат да направят нещо, за да променят съществено картинката. Според авторът на статията, вероятно американските политици все още не са разбрали колко сериозна би била промяната в страната и света, ако доларът изгуби първостепенното си значение. Същото обаче можем да кажем и за европейските политици, които по никакъв начин не показват, че са готови да се справят с огромните отговорности, които съпътстват управлението на една световна валута. Промените ще са драстични, но със сигурност през следващите 10 години, едва ли доларът ще отстъпи позициите си, а за толкова дълъг период могат да се случат ужасно много неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *