Кога покупката на акции е лошо решение?

Когато пазарът е в „мечи цикъл“, то определено фокусираме вниманието си на лошите инвестиционни решения, които сме взели. В условията на пазар, при който не можем да продаваме на късо, а само да купуваме (като в случая с нашия пазар). Ето няколко случая, при които решението за покупката може да е лошо.
1. Купуване в „лош пазар“.
Пазарът е срещу вас и много специалисти се изказват, че може да стане и по-лошо. Сляпото следване на съветите на специалисти със съмнителни качества не е най-доброто решение, но може би е повод да се замислите.
Инвестирането срещу пазара е трудно начинание. Дори и изключително добре да подберете позициите си, посоката на пазара ще се отрази върху доходността ви. Настоящата финансова криза доказа, че дори и антицикличните компании могат да се окажат „лош облог“.
2. Ловене на „дъна“.
Често инвеститорите си мислят, че могат да уцелят дъното. Дори и това да се случи един или два пъти, при достатъчно дългосрочен процес, каквото е инвестирането, няма как винаги да уцелвате. Практиката често сочи, че при „опарване“ с тази стратегия инвеститорите са склонни да изтърват същността на „корекцията“, особено след няколко неуспешни опита да уцелят дъното, което може да им струва 15-20%.
Изчакването на ясен сигнал за достигане на дъно и дори покупка на акции при промяна на низходящия тренд, или влизане в посока често са много по-добрите решения.
3. Купуване твърде късно.
Разбира се, прекомерното изчакване също не е препоръчително, защото увеличава шансовете да „влезете на върха“. При евентуално възобновяване на низходящия тренд може отново да сте в неизгодната позиция на „губещ“. Като добри отправни точки за влизане може да се посочи повишение на индексите с между 5 и 10%.
Пазарите имат склонност често, преди трайно да се отблъснат нагоре, да тестват дъното. Тестът открива добри възможности, като в същото време може да ви даде добра възможност за поставяне на „разумен“ стоп.
4. Неуспех да влезете в позиция.
Инвеститорите, които твърде много се двоумят, изчакват най-добрия момент, който е трудно да се каже дали ще се състои, често остават в неизгодната позиция да са наблюдатели на сериозни корекции или дори възходящи движения.
Влизането в един по-продължителен период, дори и при малко по-ранен старт, донякъде ви гарантира, че ще успеете да „осредните момента“.
5. Купуване на акции, следвайки съвета на познати и непознати.
Нещо ви подсказва (и това не е само вътрешното ви чувство, а базирано на анализ мнение), че не е най-подходящият момент за влизане в позиция. Някой обаче ви казва, че сега е моментът и ви препоръчва позиция, която е „скочила вече много“.
Алчността проговаря във вас и без допълнителни проверки вие се впускате в начинанието. Това е доста често срещано явление у нас, а повечето знаем и от опит как свършва това (в най-лошия случай с това да купите акциите от този, който ви ги препоръчва, без да знаете това).
6. Следване на слухове за финансови резултати, сливания и поглъщания.
Също често срещана практика у нас, макар и под малко по-изкривена форма (някой ми каза, че ще изкарат огромна печалба). Резултатите излизат, а вие не сте впечатлен, както и всички останали. Цената вече отдавна го е заложила или още по-лошо – пазарът не реагира на новините.
Може да сте в позиция отново да сте си купили на върха. Не забравяйте, че често когато една тайна стане широко известна, движението в цената става непредсказуемо.
Теодор Минчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *