Кога рекламата е заблуждаваща?

Започнах собствен бизнес. За да успявам, трябва да рекламирам предлаганите от мен стоки или услуги. Как трябва да стане това, че хем да привличам клиенти, хем това да не енелоялно спрямо моите конкуренти?

Какво е реклама?

Рекламата е най-използваното средство, с което аз и останалите търговци привличаме потребители. В закона рекламата се разглежда като направено от търговец съобщение, с което се цели популяризиране и привличане на внимание и интерес към стоките или услугите, които той предлага.

Какво е заблуждаваща реклама?

Има правила, които трябва да спазвам, когато рекламирам моите стоки или услуги. Най-важното е да предоставяминформациятаясно, точно, разбираемо и недвусмислено. Имадве основни предпоставкиза да се определи рекламата като заблуждаваща:

1.Рекламата не трябва да подвежда или да може да подведе потребителите.

2. Чрез подвеждането рекламата не трябва да повлияе на избора на потребителите, както и не трябва да уврежда или да може да увреди конкурент.

Ако не спазя едно от тези изисквания залоялна конкуренция, то рекламата ми попада в полето на забранените заблуждаващи реклами. С тях търговецът цели да подведе потребителя да си купи стоката от него или да навреди на конкурент. Заблудата може да се основава на невярна информация за характеристиките или цените на стоките и услугите, или за данните на търговеца.

Всяка стока и услуга има своите характеристики.Аз и всеки мой конкурент сме длъжни да предоствяме вярна информация затова, което рекламираме.

В заблуждаващите реклами конкурентите понякогаспестяват или изкривяват тази информация.

– Най-често търговците преувеличават за някоя от тези характеристики. “Тази духалка гори ток колкото две електрически крушки и топли колкото камина” и много др.

– Някои факти за стоката или услугата се спестяват. Виждам реклама с промоция на хранителни продукти, но не ми казват, че срокът им на годност изтича на края на промоцията.

– Също така може да се включат в рекламата трудно доказуеми факти и “полуистини”. Най-новото средство за борба с излишните килограми – пийте и отслабвайте с тази отвара. На пазара има много хранителни добавки, на които се придават лечебни, а понякога и вълшебни свойства.

– Дават се фалшиви обещания. На рекламния материал пише, че продават крем с лечебни свойства, а той в същност е обикновен козметичен крем.

Цените на стоките и услугите и начинът на формирането имтрябва да са ясно определени в рекламата. Всичките условия в рекламата трябва да отговарят както на действителността, така и да са лесно разбираеми от потребителите. Някои от триковете, които търговците използват за да привлекат клиенти чрез заблуда заценитеса:

– рекламират цена на едро, а цената на дребно да е доста по-висока;

– рекламират стока на цена, която не е крайна (например: не е казано, че не са включени данъците върху стоката);

– рекламираната цена не е за цялата услуга, а само за част от нея (например: ние ще ви докараме мебелите, а Вие ще трябва да си ги сглобите сами);

– в рекламата да се казва, че има големи отстъпки, а в действителност да са само за точно определени стоки или услуги (например: само днес отстъпки до 50%, но не се казва, че те са само за продукти с изтичащ срок на годност);

– рекламират се големи отстъпки, но се оказва, че важат само ако направя покупки над определена сума;

– в рекламния материал са обявени много ниски цени, но на гърба пише с дребен шрифт, че фирмата не носи отговорност за печатни грешки и т.н.

Данните за търговецаса неговите отличителни белези – име, фирма, седалище и адрес на управление, права върху индустриална или интелектуална собственост, получени награди или отличия. С някои реклами може да се придава неоснован авторитет на търговеца, който се рекламира. С други потребителя може да бъде заблуден и да отиде при конкурент с подобни белези. Също може да бъде подведен за името на търговеца, неговите права и задължения и т.н.

Какви са последиците от заблуждаващата реклама?

Потребителите винаги търсят най-изгодните за тях условия. Затова всеки конкурент се цели да отговори на най-много изисквания на своите клиентите и да привлече нови. Обаче някои конкуренти привличат интерес не на база реалните качества на стоките или услугите, които предлагат, а на база на заблудата, която създават в потребителите. Така те печелят нови клиенти, а аз губя част от моите.

Как мога да се защитя?

Първо трябва да подам молба до Комисията за защита на конкуренцията. Така аз я сезирам. Ако има риск от увреждане на интересите на потребителите или на конкурентите, комисията може в хода на производството да забрани разпространението на заблуждаващата реклама преди да е стигнала до потребителите, а ако е достигнала до тях – да бъде спряна. КЗК трябва да установи дали има нарушение. Също така комисията може да задължи конкурентът, който е поръчал рекламата, и рекламната агенция, която я е направила, да разпространят за тяхна сметка решението на комисията, с което е установено извършеното нарушение.

NB!Глобите и имуществените санкции, които се налагат от КЗК не служат за обезщетяване на увредените лица. Те са вид наказание, с което държавата санкционира конкурентите, които нарушават закона и отиват в държавния бюджет.

За вредите, които съм претърпял от нелоялното поведение на моя конкурент, аз мога да искам той да ме обезщети. За целта трябва да водя отделен процес в Окръжния съд по моето седалище след като вече КЗК се е произнесла. Ако решението на КЗК не е обжалвано и е влязло в сила мога директно да го използвам в гражданския процес. Ако то е обжалвано, аз ще трябва да изчакам Върховния административен съд да реши дали решението на КЗК е законосъобразно и тогава мога да го приложа към гражданското дело. Необжалваното и потвърденото от ВАС решения на КЗК са обвързващи за гражданския съд. С тях аз доказвам нелоялното поведение на моя конкурент и ми остава само да докажа размера на вредите, които съм претърпял.

(*)Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт.(*)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *