Кой търгува с биткойн в България?

През последната година дигиталните валути излязоха от тесния кръг на посветените, предимно IT професионалисти, и нахлуха в ефира на големите медии. Първата голяма „вълна“ от информация в глобалните новинарски агенции дойде покрай кризата в Кипър, при която жителите на острова нямаха достъп със седмици до собствените си спестявания, което накара мнозина да търсят алтернативи на хартиените пари.

От тогава с дигиталната валута се случиха доста неща – атаката на ФБР срещу уеб пазара Silk road, масовото навлизане на китайските потребители, първите, в общи линии окуражителни изслушвания в Конгреса на САЩ по темата „биткойн“, забраната на китайската централна банка операторите на плащания да обработват биткойн транзакции.

За последната година цената на биткойн скочи до небесата. През януари 2013 един биткойн се търгуваше при цена от 14 долара. Днес на базираната в Япония борса Mt.Gox цената е малко над 900 долара.

У нас дигиталната валута също има своите привърженици, както и първите биткойн предприемачи. Един от тях е Николай Пресолски, интернет предприемач и уеб разработчик, който в момента е изцяло ориентиран към биткойн.

Преди малко повече от година той създава уебсайта биткойни.ком като целта му тогава е да продаде чрез него биткойните с които разполага.

В последствие към проекта се включва и Владо Драмалиев, и по думите на Николай, в момента двамата работят здраво по това да направят биткойните в България по-достъпни и все повече хора да научават за тях.

Имате непосредствен опит – какъв е профилът на търгуващите с биткойн и кое ги привлича към дигиталната валута?

В началото, потребителите бяха една малка група, съставена предимно от млади хора с интереси или професии в областта на информационните технологии. Съвсем нормално е първи те да научат за това – също като мен.

Това което ги привлича най-много е разбира се майнинга, т.е копаенето на биткойни – възможността със собствени умения и знания и влагането на вече наличен или лесно достъпен хардуер да се съсдаде нещо градивно, което хем да е удоволствие, хем да носи и някаква печалба. Така бих определил ранните потребители.

В последствие биткойните станаха доста по-популярни по целия свят и вече привличат любопитството на най-различни групи от хора. Наред с типичните потребители вече имаме и клиенти от всякакви възрастови групи и интереси.

Повечето потребители са мъже, което е логично, но напоследък има и все повече жени. Като цяло ми прави впечатление, че много от клиентите, с които сме общували са… бих казал нетипични и интересни личности, съвсем в духа на Биткойн.

Какви са очакванията Ви за биткойн през 2014 – като цена, интерес на потребителите и бизнеса към нея?

Аз познавам биткойн някъде от 2011 година, тогава почти никой не беше чувал за това. Беше така да се каже доста ъндърграунд. Хакерски пари. Нещо измислено и нереално. Цената им тогава беше около 5 долара.

Така през 2012 постепенно си пробиваха път и през 2013 те се превърнаха почти в световна сензация. Влязоха в полезрението на големите медии, понякога в положителна, друг път в отрицателна светлина, но популярността им скочи до небесата. Цената също.

А 2014 ще бъде не по-малко забележителна година, както миналата.

Не мога да се ангажирам с точно число като прогноза, но със сигурност цената ще върви нагоре и мисля, че е напълно възможно тя да надскочи няколко пъти сегашния курс.

Потребителите стават все повече, както и бизнесите. Това неминуемо влияе положително. Ето тук си проличава една от основните и силни страни на Биткойн -ограниченото количество. Заедно с големия интерес води до това невероятно увеличение в цената.

Ще видим ли първи опити за пълна забрана на валутата или за регулирането й от страна на централните банки?

Със сигурност ще има някакви опити. Все пак тук става дума за пари. Чак пълна забрана едва ли. На какво основание? Ако властите твърдят, че сме демократично общество това би било голямо противоречие.

Регулирането вероятно ще е тяхната цел, но и това няма да им е лесно, защото ще имат доста технически затруднения за да го наложат.

Аз допускам, че е възможно даже в един момент да го приемат като легитимна форма за разплащания, дори да започнат да го използват и те самите.

Ето сега се говори, че в САЩ ФБР искат да продадат една част от конфискуваните биткойни. Става дума за случая с Рос Улбрихт, известен и като Dread Pirate Roberts.

Самите банки са най-потърпевши, ако биткойните станат основно разплащателно средство. Така те ще бъдат излишни напрактика. Едва ли биха се съгласили на това безучастно. Ще видим какво ще стане.

Оборотът е силно доминиран от китайския пазар. Колко дълго очаквате да продължи тази тенденция. И добра или лоша е за пазара тя?

Мога да кажа, че колкото повече потребители ползват биткойн, толкова по-добре. А китайците са пословични със своята многобройност, да не говорим, че те са също и от водещите икономически сили, така че това е чудесна възможност за биткойн.

Да очакваме ли през 2014 Уолстрийт също да „прегърне“ биткойн и да видим първите биткойн инструменти, като борсово търгувани фондове (ETF).

Има таква вероятност, но не съм убеден, че това ще е добре за биткойн. Така според мен ще се създадат предпоставки за сериозни спекулации и манипулации на пазара, а точно това сега е проблемът – прекалената волатилност.

Представете си какво ще стане, ако опитни играчи с големи възможности, които са царе в тази игра решат да се включат в и без това бурния пазар. Ако с биткойн се случи нещо неприятно, много вероятно е то да дойде именно от там.

Незнам дали това ще се случи, но едно е сигурно – ако те започнат да трупат милиони от търгуване с биткойни, то това ще е за сметка на останалите хора по света и това не ми харесва. Идеята на биткойн е друга.

Доколко са прави критиците на биткойн, които твърдят, че е огромен балон, зад който липсва какъвто и да е фундамент?

Изобщо не са прави. Това го казват хора, които независимо дали са експерти или не в икономическите науки, не са се запознали достатъчно с този безпрецедентен феномен и не искат да се отклоняват от наложените догми.

Все пак, тук се поставят под въпрос основни положения, които до сега винаги сме считали за даденост и това ни кара да преосмислим смисъла на парите в съвременния свят въобще.

И ако има някакви сътресения или раздувания, то това ще е свързано с предния въпрос, но въпреки това съм убеден, че биткойните ще устоят.

Не е вярно, че липсва фундамент. Фундаментът тука се явяват именно свойствата на тази валута. Тя изцяло се гради върху тях и те я правят ценна.

Аз допускам, че от една страна критицизма се дължи на страха от неизвестното и от друга, че вече сме били потърпевши от всякакви балони и пирамиди и вече всяка новост поражда съмнения, но тук е по-различно. Никой на никого не дължи пари и не обещава нищо. Ако някой реши да прави някакви злоупотреби или измами и използва биткойн като средство това вече е друг въпрос, но самата система е напълно прозрачна и правилата, по които тя работи са предварително известни.

Ще има ли дигитални валути „от ново поколение“ и какви характеристики трябва да има такава валута, за да се превърне в по-успешна, по-масова и по-широко приета от биткойн?

Аналози на биткойн вече има много, трудно човек може да ги изброи без да пропусне някой от тях. За сега всички те следват Биткойн и може би така и ще продължи, защото въпреки че имат някои технически разлики, не се различават толкова много от биткойните, че да променят нещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *