Кой ще купи банката „Фърст Репъблик“

Придобиването на First Republic ще предостави ползи за акционерите на JPMorgan и ще облекчи тежестта на данъкоплатците, но поражда загриженост относно способността на правителството да спасява фалиращи кредитори, като неутвърждава манталитета на „твърде големите, за да фалират“.

Сделката ще укрепи позициите на JPMorgan с $2,6 милиарда и активи за близо $229 милиарда с отстъпка от 13% от балансовите стойности. FDIC ще се включи като сподели загубите до 80% от по-голямата част от кредитния портфейл на First Republic и ще предостави заем в размер на $50 милиарда при неразкрити условия.

Тази сделка засилва позицията на JPMorgan на пазара, като конкурентите им, като Citigroup, Bank of America и PNC Financial Services, не могат да се справят.

Обаче, спасяването на First Republic поражда опасения относно способността на правителството да защитава вложителите, без да създава морален риск. Остават и колебания относно следващата банка, която може да се окаже засегната.

Макар че тази сделка дава на Димън предимство, не е ясно дали данъкоплатците ще имат полза в дългосрочен план. JPMorgan потвърди, на 1 май, че е придобила по-голямата част от активите и пасивите на First Republic Bank, а FDIC ще предостави петгодишен заем с фиксирана лихва в размер на $50 милиарда и 80% покритие на загубите по кредитния портфейл на First Republic.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *