Колко скъпи са биохраните

Поне с 50% по-скъпо ни излиза да си купим био храна, вместо произведената по масовата технология, каза за „Монитор“ управителят на фондация „Биоселена“ Стоилко Апостолов. По думите му разликата в цените зависи от реколтата, вида на продукта и дали има развит пазар за пласмент.

„В България засега най-много се продават млечни храни, отговарящи на изискванията за био продукти, зеленчуци, брашна, конфитюри. Нямаме био месо, а био яйцата са основно от внос“, обясни той. Според него обаче след година, най-късно до две може да се очаква бум в предлагането на био храни, защото около 7000 фермери преди време са кандидатствали за субсидии и

 

вече изтича преходният им период от 2-3 години.

 

„В Швейцария, разликата в цените на сертифицираните биосирена и останалите марки на пазара е 20-30%“, каза за „Монитор“ Ана Пере от сдружението REDD. “Единствено при пресните продукти – плодове и зеленчуци тя е над 2 пъти“, поясни тя. По време на участието си днес във форума „Мисия: чиста храна, честен поминък“, в София, посветен на българо-швейцарски проект, Пере разказа за опита на богатата алпийска държава за стимулиране на малките ферми и по-точно за брандирането на продукцията им. „Това става чрез техните кооперативни сдружения, които вече са доста мощни производители“, добави тя и назова етикетите Bio Swisse и Natura Beef. Швейцарският фермер и Андреас Вютрих каза, че дори в неговата страна броят на малките производители намалява с около 1000 на година, а той и колегите му

 

трудно намират местни хора за работа на полето.

 

В рамките на българо-швейцарския проект, който завършва през септември са били подпомогнати 40 малки ферми в Западна и Централна Стара планина, като инвестицията е са над 4 млн. шв. франка. Повечето от тях продават продукцията си директно на фермерски пазари в големите градове на страната. Христо Василев, който отглежда крави и произвежда млечни продукти в с. Нефела, Врачанско сподели, че с помощта на проекта вече може да продава директно и се е отървал от посредниците.

На редовния фермерски пазар пред земеделското министерство утре ще има 30 щанда, като най-новото, което ще могат да се купи на него е японски сорт гъба, растяща върху дървесни кори. Фермата, където се отглежда е около Карлово.

„На един от щандовете ще е фермер от Чепеларе, който през зимата работи като ски учител, а лятно време прави сирене“, каза още Стоилко Апостолов от „Биоселена“. По думите му, освен много други продукти ще могат да се купят и биозеленчуци от ферми от Плевенско и Софийско, информира monitor.bg.

Според него все още много малко (под 1%) от продукцията на земеделците у нас се продава по „къса верига“ директно на крайни потребители,

 

защото фермерски пазари има само в големите градове.

 

„Министерството трябва да намери начин да подпомага малките фермери, започнали бизнеса си с помощта на чужди донорски програми. Има едни 16 млн. евро за тази цел от еврофондовете, но за да има ефект те трябва с предимство да се насочат към дребните производители“, добави браншовикът.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *