Кольо Парамов: Резултатът е 1:0 за кръга „Капитал“

Назначеният на 25 януари за съветник на премиера Кольо Парамов подаде оставка вчера. „Кръгът „Капитал“ успя. Засега резултатът за тях е 1:0. Аз се обявих срещу недопускане на създаването на нови български банки, защото това би заплашило сигурността на борда, а Иво Прокопиев иска да създава нова банка “, каза Парамов пред два електронни сайта. Той добави, че оставката му е заради „създалата се твърде негативна ситуация, оспорваща мястото му“. И допълни, че е оказан натиск от страна на СДС и ДСБ към премиера да не го приема за съветник. „Изключено е да създам условия министър-председателят да бъде превърнат в заложник на междупартийни боричкания. Твърде много уважавам премиера и неговата ангажираност към коренна промяна на политиката в България и не бива в никакъв случай да бъда пречка за това“, каза Парамов. Той уточни че Борисов е приел оставката му.
„Аз Парамов пак ще го ползвам, но съжалявам, че понеже не могат да ми намерят кусур, търсят подобни елементарни поводчета“, заяви Бойко Борисов. “Не знаех, че да сложиш някого на половин щат, ще накара лидери на партии да ми дават оценки, че по този начин връщам БСП на власт“, каза премиерът. Той допълни, че има един основен принцип – да се чуят максимално много мнения. „Глупаво е да си избираш съветници единомишленици, защото те могат да те посъветват само това, което ти знаеш. Когато държиш под око подобен тип финансисти и чуваш различни мнения, е много по-ценно“, обясни Бойко Борисов. „Щом е проблем, ще го махна. Да видя сега какъв е другият проблем“, добави той. И уточни, че екипът му от финансови и икономически експерти включва Кристалина Георгиева, Любомир Христов и Илиян Михов.
„Радвам се, че Кольо Парамов си е подал оставката. Такъв специалист по хиперинфлация не му трябва на Бойко Борисов. Дано премиерът да потърси десни хора“, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров. „Сега няма да се учудя, ако разбера, че и експремиерът Жан Виденов е поканен като правителствен съветник“, иронично подхвърли Димитров. „Кольо Парамов е една от мрачните фигури в българския банков сектор“, коментира депутатът от ДСБ Иван Иванов. „Финансистът бе в ръководството на БНБ по времето, когато българската банкова система катастрофира“, добави Иванов. „Не е моя работа да коментирам кадрови въпроси, които засягат министър-председателя и са изцяло негова територия. Бойко Борисов решава кого да назначи“, коментира зам.- председателят на парламента от „Атака“ Павел Шопов. „Парамов е твърде екзотичен икономист и не е мястото му при Борисов. Неговото място е в медиите и там да разказва приказки за икономиката“, коментира пред „Класа“ Алиосман Имамов от ДПС. „Това си е част от общата кадрова политика на премиера, която търпи провал“, заяви Ангел Найденов от Коалиция за България. „Борисов е неуверен и некомпетентен премиер. Той няма необходимите знания, за да може да прецени кой експерт да бъде назначен“, каза лидерът на РЗС Яне Янев. „Премиерът действа интуитивно. А това му довежда все повече проблеми. Същото беше и с Румяна Желева, същото беше и с Илиян Михов. Парамов е третият поред, но не последен експеримент на Борисов“, добави Янев и прогнозира, че скоро ще има подобни случаи и с депутати и министри на ГЕРБ, за биографиите на които ще се научат нови неща.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *